Değerler Eğitimi

Nasreddin Hoca Kimdir, Fıkralarının Özellikleri

3.028

Nasreddin Hoca Kimdir , Nasrettin Hoca Fıkralarının Özellikleri;

   Nasreddin Hoca Kimdir;

Nasreddin Hoca Kimdir Maddeler Halinde

  • Nasreddin Hoca, 1208 senesinde Eskişehir ilinin , Sivrihisar ilçesine  bağlı Hortu köyünde dünyaya gözlerini açtı. (1284’te vefaat etti)
  • Eğitimini Sivrihisar medresesinde aldı ve daha sonrasında ise  Akşehir’e yerleşti.
  • Dönemin en ünlü  bilginlerden Seyyid Mahmut Hayrani ve Seyyid Hacı İbrahim’den birçok ders alarak kendini her daim  geliştirdi.
  • Müderrislik (Üniversite öğretmeni- öğretim görevlisi) ve daha sonraları kadılık (adalet dağıtan-hakimlik) işlerini  yaptı.
  • Aksehir’e yerleştikten sonra  yaşamının geri kalanını Akşehir’de devam ettirdi.
  • Nasreddin Hoca hayata gözlerini yumduktan sonra, çelebi kişiliğinin (Bektaşi ve Mevlevilerin yüce gönüllü pirlerine verilen ünvan, bir başka anlamı ise görgülü, bilgili, ince, olgun (kimse).) simgesi olan dört bir  yanı açık, fakat kilitli bir kapısı bulunan türbesine defnedilmiştir.
  • Nasrettin Hocanın renkli karakteri, ona farklı dönemlerde yaşamış farklı kişilikler, yakıştırmalar mal edilmesine sebep olmuştur. ( Mesela Nasrettin hocanın döneminde olmayan teknolojinin, eşyaların, henüz icat edilmeyen şeylerin Nasrettin Hoca fıkraları diye anlatılan fıkralarda yer alması bunun delilidir.
  • Fıkralardaki kişiliğinden yola çıkarak Nasreddin Hoca için Ortaçağ Anadolusu’nda yaşayan, şakacı, babacan, eşeği, karısı, oğlu, komşuları, arasında yaşayan gerçek bir halk insanı, bir  kasabalıdır.

Nasreddin Hoca Fıkralarının Özellikleri: (Değerler Eğitimi)

  • Nasreddin Hoca fıkralarına baktığımızda hemen hemen hepsi, akla dayanan bir hayat felsefesinin eğlenceli ürünüdür:
  • İnce bir gülmece anlayışıyla çerçevesinde , aptallığa varan saflık alaya (tiye)  alınır; akıl ve pratik zeka yüceltilir; hazırcevaplığa öncelik verilir; sonunda ise insanlarla iyi geçinmek öğütlenir.
  • Nasreddin Hoca fıkralarına baktığımızda, kabalık, çirkinlik, açık saçıklıktan arınmış, küfür barındırmayan naziklikte  olduğunu görürürüz.
  • Fıkra içinde yer alan  şakalar ve nükteler alaycıı değildir; buna karşılık, fıkralar, hem eğlendirirken, hem de düşündürürler.
  • Nasreddin Hoca fıkraları halka yakın, halkın içinden olaylar olduğundan halk tarafından çok sevilmiştir, bu durum  bazı fıkraların değiştirilmesine, bazılarına ise eklemeler yapılmasına daha da ötesi  birçok fıkra, Nasreddin Hoca’ya mal edilmiştir.
  • Fıkraları sınırlarımızı aşıp birçok yabancı dile çevrilen Nasreddin Hoca için, her yıl Akşehir’de coşkulu bir şenlik düzenlenmektedir.

Nasreddin Hoca Fıkraları

Ya Tutarsa

Nasreddin Hoca azığını heybesinin içine koyup yola çıkmış. Öğlen vakti Akşehir gölünün kenarında, bir ağacın altında oturup durmuş. Ekmeğini, zeytinini ve bir çanak yoğurdunu gölgede keyifle yemiş. Yoğurt çanağını gölde çalkalarken birisi görüp hocaya sormuş.

– “Ne yapıyorsun öyle Hoca ?”

-“Göle maya çalıyorum” demiş Hoca.

Adam üstelemiş :
– “İlâhi Hoca, göl maya tutar mı hiç ?”

-“Ben de biliyorum tutmayacağını, ammaaa ya tutarsa !…”

Bindiği Dalı Kesme

Nasreddin Hoca, köy meydanındaki koca çınar ağacının üzerine hızla çıkmış, elindeki balta ile bindiği dalı kesmeye koyulmuş.

Görenler :
-“Aman Hocam, bindiğin dalı kesiyorsun, düşeceksin!” diye bağırmağa başlamışlar.

Hoca kesmeye devam ederek seslenmiş:
-“Bu dalı kesenin yere düşeceğini hepiniz akıl ettiniz de, ben size yıllardır ahiretin dalı olan dünyanızı keserseniz cehenneme düşersiniz diyorum, neden hâlâ akıl edemiyorsunuz!!!…”

Çocuklar İçin Nasreddin Hoca Fıkraları

Nasreddin hoca fıkraları farklı dost siteden

Halk Şiiri Geleneği ve Özellikleri (Maddeler Halinde)

Bilmeceler (İlkokul 1,2,3,4. Sınıflar İçin Bilmeceler)

En Güzel Bilmeceler ve Cevapları

Maninin Özellikleri, Mani Nedir, Mani Çeşitleri Nelerdir

 

 

Etiketler:

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.