Değerler Eğitimi

Diyabet Nedir ve Diyabet Türleri, Diyabet Haftası

Diyabet Nedir ve Türleri Nelerdir

Diyabet Nedir ve Türleri Nelerdir;

Diyabet, kan şekerini düzenleyen insülin adı verilen hormonunun üretilememesi veya hücrelerdeki aktifliğinin azalmasına bağlı olarak ortaya çıkan ve artmış kan şekeri düzeyleri ile tespit edilen kronik bir hastalıktır.

Diyabetin vücutta ortaya çıkması ile beraber  sürekli olması gereken değerlerin üzerinde seyreden kan şekeri, sinir sistemi, göz, kalp ve böbrek gibi organlarda akut ve kronik karışıklıklara, sıkıntılara sebep olabilmekte bundan dolayı da  bu organların fonksiyonlarında önemli sayılabilecek sorunlara yol açabilmektedir. Hastalar içerisinde baktığımızda En yaygın görülen diyabet türlerini Tip 1, Tip 2 Diyabet ve gebelikte ortaya çıkan gestasyonel diyabet olarak sınıflandırabiliriz. Şimdi isterseniz bu diyabet türlerine kısaca bakalım.

Tip 1 Diyabet, Bu diyabet türü genellikle çocukluk döneminde, idiyopatik yani nedeni bilinmeyen durumlar veya otoimmun hastalıklar veya da  enfeksiyonlar nedeni ile  pankreasın yeterli insülin üretememesine bağlı olarak ortaya çıkan şeker hastalığı  türüdür. Tip 1 diyabetli çocuklar ve yetişkinler, doktor ve diyetisyen refakatinde uygulanan insülin tedavisi, düzenli beslenme tedavisi ve düzenli fiziksel aktivite(spor) ile gayet sağlıklı bir hayat sürdürebilir.

Tip 2 Diyabet, Tüm diyabet vakalarına baktığımızda  %90’ından sorumlu olduğunu görürüz. Tip 2 dediğimiz diyabette, Tip 1 diyabetten farklı olarak pankreastan insülin salınımı olmakta fakat insülinin karaciğer, kas ve adipoz dokudaki aktifliği azalmaktadır. Tip 2 diyabet, genetik yakınlığın yanında ayrıca  şişmanlık , hareketsizlik gibi yaşam tarzına  bağlı olarak da ortaya maalesef ortaya çıkabilmektedir.

Gestasyonel Diyabet, Bu diyabet türü ilk kez gebelik döneminde meydana gelen, çoğunlukla beslenme tedavisi ve yaşam tarzındaki değişiklerle kontrol altına alınan, uygun görülen durumlarda insülin tedavisinin uygulandığı diyabet türüdür. Tedavi sürecinde , izlem ve yaşam tarzı değişikliği ile istenilen seviyeye alınabilen gestasyonel diyabet ihmal edildiği zaman, annenin ve dolayısı ile bebeğin ileri yaşamda diyabete yakalanma riskinin %70-80 olduğu uzmanlarca bildirilmektedir

Diyabet Haftası Programını (Diyabet nedir, resim,şiir, pdf dosyaları, slayt vb.)

İNDİRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRR

Diyabette Şiir Olarak Bakalım Kısaca

Latincede ‘Diabetes Mellitus’tur ismi
Pankreasın yeterli ensülin üretememesi
Vücudun ürettiği ensülini kullanamaması
Diyabet, bir şeker hastalığı

Glikozun kanda artması
Kanda şekerin çoğalması
Sinir, göz, kalp, böbreğe zararlı
Diyabet, vücut için çok zararlı

35 yaşından sonra görülür
Genetik faktörler etkilidir
Dış etkenler de dikkate alınmalı
Diyabet, çağın hastalığı

Sağlıklı beslenmeli, egzersiz yapmalı
Ömür boyu sürdüğü unutulmamalı
Kan şekeri kontrol altında olmalı
Diyabet, iyi tanınmalı

Gizli şekere de dikkat edilmeli
Tip 1 ve Tip 2’dir çeşitleri
Hangi çeşidi olursa olsun tehlikeli
Diyabet ile yaşamayı bilmeli

Dünyadan ve Türkiye’den Diyabet İstatistikleri

  • Uluslararası Diyabet Federasyonu’na göre, 2015’te 415 milyon kişi, bir başka ifade ile  11 yetişkinden 1’i diyabetlidir. 2040 yılına gelindiğinde maalesef bu sayı 642 milyona ulaşabileceği öngörülmektedir.
  • Türkiye Diyabet, Hipertansiyon, Obezite ve Endokrinolojik Hastalıklar Prevalans Çalışması-II (TURDEP-II) sonuçlarına göre ise , Türkiye’de diyabet görülme sıklığı %13.7, Dünya Sağlık Örgütü’ne göre ise Türkiye’de bu oran %13.2’dir.
  • Bu aslında diyabetin ne kadar tehlikeli olduğunu açık açık gösteren bir veridir. Maalesef Dünya genelinde her 6 saniyede 1 kişi diyabet sonucunda  yaşama veda etmektedir.
  • Diyabet hastalığı; tedavi ve takip edilmediği zaman, kalp krizi, inme, körlük, böbrek yetmezliği ve diyabetik ayak gibi tehlikeli sıkıntılara yol açabilir.

Diyabetten Korunmak İçin Dikkat Etmeniz Gerekenler

Vücut ağırlığınızı kontrol edin! Obeziteden korunma yollarına başvurun

Harekete geçin! Günün stresi, iş yoğunluğu, masa başı iş, ulaşımdaki kolaylıklar maalesef bizi yürümemeye temel egzersizleri yapmamaya sebep oluyor. Günlük düzenli yürümeye, yakın mesafelerde araç tercih etmemeye, ofis ortamında belli aralıklarla hareket etmeye özen gösterelim.

Tam tahılları tercih edin! Tam tahıllı ürünler içerisindeki yüksek posa miktarı ile bağırsaktan geçiş süresini uzatarak kan şekerinin daha yavaş yükselmesine fayda sağlar

Zeytinyağı başta olmak üzere yağ tüketimine dikkat edin! Zeytinyağı başta olmak üzere, omega-3 yağ asitlerinin en iyi kaynağı olan balık ve diğer deniz mahsullerinin kullanımının Tip 2 diye ifade ettiğimiz diyabet riskini azaltabileceği belirtilmektedir.

Akdeniz Diyeti! Akdeniz diyeti, sebzeler, meyveler, tam tahıllar, kuru baklagiller, yağlı tohumlar, bitkisel sıvı yağlar ve balık tüketiminin en yüksek olduğu sağlıklı  beslenme şeklidir.. Akdeniz diyeti ile posa, sağlıklı diyet yağları ve antioksidan alımı, Tip 2 diyabet riskinin azalmasında etkilidir.

Diyabetin Belirtileri

  • Gereğinden fazla su içme ve su  içme isteği,
  • İştahın birden açılması ve olağandan fazla yemek yeme,
  • Sık sık idrara çıkmak ve geceleri idrar için sık sık uyanmak,
  • Ciltte kuruma meydana gelmesi,
  • Sürekli bir halsizlik durumu ve yorgunluk, çabuk yorulmak,
  • Vücuttaki yaraların geç iyileşmesi,
  • Ara sıra net görememe,  bulanık görmek gibi belirtileri vardır.

Diyabet Haftası Programını (Diyabet nedir, resim,şiir, pdf dosyaları, slayt vb.)

İNDİRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRR

Diyabetli Çocuklar

Şeker çocuklarız biz
Bal,kaymak gibiyiz
İnsülin ve sitikle
Diyetteyiz hepimiz

Sevgi dolu yaşamda
Diyabetliyiz biz
Tatlı bir hayatta
Tatlı çocuklarız biz

Sanmayınki siz
Kötü bir hayattayız
Ah bir görseniz bizi
Sağlıklı hayattayız

Şeker çocuklarız biz
Bal kaymak gibiyiz
İnsülin ve sitikle
Diyetteyiz hepimiz

Sezer Kösalı

Diyabet nedir

Diyabet Haftası Programını (Diyabet nedir, resim,şiir, pdf dosyaları, slayt vb.)

İNDİRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRR

Değerler Eğitimi

Çocuklar İçin Sağlıklıklı Kahvaltı Nasıl Olmalı (Afişli)

Sağlıklı Yaşamak İçin Dikkat Etmemiz Gerekenler

Lösemi Haftası Evrakları, Yazı, resim, Afiş, Broşür vb.

Etiketler:

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.