Değerler Eğitimi

Türkülerimiz Kompozisyon Örneği- Değerler Eğitimi

Türkülerimiz Kompozisyon Örneği

Türkülerimiz Kompozisyon Örneği;

Şu garip halimden bilen işveli nazlım
Gönlüm hep seni arıyor neredesin sen
Tatlı dillim güler yüzlüm e ceylan gözlüm
Gönlüm hep seni arıyor neredesin sen

Türkülerimiz de can bulur kültürümüz. Sevdalarımız umutlarımız, hayallerimiz. Aslında bizi büyüten de, ruhumuzu besleyen de türkülerimizdir. Onun için diyor ya şair “İnsansız yaşayabilirim, türküsüz asla. O hesap bizimkide türkülerimiz ruhumuzun, gözümüzün aynasıdır.

Yüzyıllardır orta Asya’nın bozkırlarında, Anadolu’nun dağlarında, ovalarında; hayalin, sevdanın, umudun, insanın olduğu her yerde türküler de olmuştur. Gah ağlamışızdır, gah ise eğlenmişizdir. Nice türküler yazılmıştır, her türkü bir insan. Her türkü bir hayal. Türkülerde hayat buluruz. Bazen ikindi vakti, bazen aksam, bazense sabahın köründe kapınızı çalar, misafir olur evinize. Bir Bakmışsın Neşet Ertaş çalmış kapını bir Bakmışsın ki Aşık Veysel sırtında sazıyla kapınızda. Hanemizi ruhumuzu aydınlatır. Ölüme meydan okurcasına dipdiridir türküler. Yüzyıllarca yaşar içimizde, ölümsüzlük suyunu içmişcesine. Bir, dost, bir akraba misali hep yanımızdalar. Bazen seher yelinde çıkagelir bazense turnanın kanadında.

Türkülerimiz bizi biz yapan eserlerdir. Acılarımızı, mutluluklarımızı paylaşırız. Dost gibidir. Hatta dosttan öte kardeş gibidir. Türküsüz kalmamanız dileğimizle.

Türküler Üzerine (Kompozisyon Örneği)

Halk Şiiri Geleneği ve Özellikleri (Maddeler Halinde)

Halk Edebiyatı Sanatçıları

Aşıklık Geleneği

Aşık Veysel Şatıroğlu’nun Hayatı, Edebi Kişiliği, Eserleri (Afişli)

Söz Sanatları (Edebi Sanatlar) 2. Bölüm

Söz Sanatları (Edebi Sanatlar) 1. Bölüm

Değerler Eğitimi

Etiketler:

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.