Değerler Eğitimi

Masallarda Yer Alan Tekerlemeler

Masallarda Yer Alan Tekerlemeler

Masallarda Yer Alan Tekerlemeler den bazılarını sizinle paylaşacağız. Öncelikle şunu belirtmek gerekirse masallar da tekerlemelerde anonimdir. Tekerlemeler çocukların dil gelişimi açısından da önemlidir.

 

  • Evvel zaman içinde, kalbur saman içinde, develer tellal iken, pireler berber iken… Ben bağda üzüm bekler, derede odun yükler iken, bir varmış bir yokmuş… Masalın yalanı mı olurmuş. O yalan bu yalan, fili yuttu bir yılan… Bu da mı yalan? derken; sabahleyin erken,  keçiler koyunları tıraş ederken, tahta kurusu saz çalar, sıçan cirit atar iken, çıkmış bir kocakarı ortaya… En sonunda açmış ağzını yummuş gözünü. Bir laf etmiş, bir laf etmiş… Bakalım ne laflar etmiş…
  • Evvel zaman içinde, kalbur saman içinde, develer tellal, pireler berber iken. Ben anamın beşiğini
    tıngır mıngır sallar iken, az gittim uz gittim. Dere tepe düz gittim. Çayır çimen geçerek, lâle sümbül biçerek; soğuk sular içerek, ayla ayla bir güz gittim. Bir de dönüp ardıma baktım ki, ne göreyim? Gide-gide bir arpa boyu gitmemiş miyim? Natal – matal martaval, işte size duyulmadık bir masal.
  • Masal masal mat atar, İki tilki ot satar. Bindim deve boynuna, gittim Halep yoluna. Halep yolu gül pazar; içinde tilki gezer. Tilki beni korkuttu, kulağını burkuttu. Çık çıkalım çardağa, ok atalım ördeğe, ördek başını kaldırmış, velvelesini saldırmış. Velvelesi dizinde gönlü vezir kızında. Vezir kızı bal kaynatır; içinde kaş oynatır. Bir varmış, bir yokmuş.
  • Bir varmış, bir yokmuş. Var varanın, söz sürenin, destursuz bağa girenin, habersiz bal yiyenin.
    Bir at aldım, dur diye. bir tekme vurdu “Geri Dur.” diye. Paşa Camisinin minaresini belime soktum borudur diye. Kaplumbağayı havaya savurdum arıdır diye. Bir varmış bir yokmuş.
  • Evvel zaman içinde  Kalbur saman içinde Develer top oynarken, eski hamam içinde Yüzünde elli duvak Adamdan azma, dişleri kazma Tozu dumana kattı, bir fiske attım Başladı feryada, koştular imdada Kendini şaşırdım, Kaf dağından aşırdım.

Tekerlemeler afişAfişi 2550 x 3300  Yüksek çözünürlükte indirmek için TIKLAYINIZ

Masallarda Yer Alan Tekerlemeler Devamı

  • Metel metel mengi çatal İki sıçan kıç atar Bindim uzun boyuna Çıktım Halep yoluna Halep yolu sarp Pazar İçinde maymun gezer Maymun beni korkuttu Kulağımı sarkıttı Bir varmış, bir yokmuş Allah’ın kulu çokmuş Çok söylemesi günahmış.
  • Az gitmişler, uz gitmişler Dere tepe düz gitmişler Altı ay bir güz gitmişler Bir de bakmışlar ki Bir arpa boyu yol gitmişler.
  • Bir varmış; bir yokmuş Evvel zaman içinde Kalbur saman içinde Develer tellal iken Pireler berber iken Ben anamın beşiğini tıngır mıngır sallarken…
  • Masal masal maliki Oğlu uşağı on iki iki sıçan çatladı  Damdan dama atladı Biri boz biri kara Bindim bozun boynuna Çıktım Halep yoluna Halep yolu ne gezer? İçinde çarşı pazar… Varalım görelim çarşıda Kim alır? kim satar?
  • Evvel zaman içinde, kalbur saman içinde deve tellal, pire berber iken… Ben bağda üzüm bekler,derede odun yükler iken, bir varmış bir yokmuş…masalın yalanı mı olurmuş.o yalan bu yalan, fili yuttu bir yılan…bu da mı yalan?derken;sabahleyin erken, keçiler koyunları traş ederken,tahta kurusu saz çalar, sıçan cirit atar iken,çıkmış bir kocakarı ortaya…en sonunda açmış ağzını yummuş gözünü.bir laf etmiş, bir laf etmiş… Bakalım ne laflar etmiş…

Masallarda Yer Alan Tekerlemeler 2

Tekerlemeler, En Güzel Tekerleme Örnekleri

Masal nedir, Masalın özellikleri nelerdir (Afişli)

Benim Sihirli Kitabım (Aile Sevgisi Masal Örneği

UMUT KRALLIĞI (Masal Örneği)

Etiketler:

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.