Değerler Eğitimi

Gönül Bir Sırça Saraydır Kırılırsa Yapılmaz

Gönül Bir Sırça Saraydır Kırılırsa Yapılmaz

Gönül Bir Sırça Saraydır Kırılırsa Yapılmaz;

İnsanın gönlü çabuk kırılır. Bundan dolayı bir kimsenin, hele dostlarımızın gönlünü kırmamaya dikkat etmeliyiz. Kırılan gönül kolay kolay onarılmaz. Bu yüzden, eski dostluk bir daha, o içtenlikle yenilenemez.

İnsanın kalbinde var sayılan tüm duyguların asli kaynağıdır gönül. Karşımıza çıkan herhangi bir olay, duyduğumuz ya da gördüğümüz bir şey ve bunlar karşısında verdiğimiz tepkiler yanı sıra hissettiklerimiz gönlümüz tarafından kontrol edilmektedir diyebiliriz.

Aynı zamanda insan içerisinde sevgi kadar nefret, hoşgörü kadar öfke taşıyan bir varlıktır. Tüm bunları tek bünyede toplayan olsa da gönül, kendisi de aslında iyi ve güzel olandan yanadır. Hangi bünyede barınırsa barınsın kötüyü gördüğünde incinir, kırılır. Buradan hareketle diyebiliriz ki insan ve gönlü güzel duygular görmek, tatmak ister. Kötü kendisine yapıldığında herkes için kötüdür. İnsan ne kadar karşı tarafa yaparken ciddi düşünmese de kendisine karşı yapılan bir kötülüğü her boyuttan görebilir ve isteksiz karşılar. Sonuç olarak kötülük her zaman kötülükle karşılanır.

Özetle atasözümüz “ Gönül bir sırça saraydır, kırılırsa yapılmaz.” İnsan gönlü kötü duyguları barındırsa da içeriğinde karşıdan her zaman güzel duygular almak ister. Kötü olan insanı incitir, üzer ve bunun sonucunda kötü her zaman kötüyü doğurur.

İyilik ( Kompozisyon Örneği)

İyilik Özlü Sözler (AFİŞLİ)

Balık Baştan Avlanır Kompozisyon Örneği

Gafile Kelam, Nafile Kelam Kompozisyon Örneği

Irmak Kenarına Çeşme Yapılmaz Kompozisyon Örneği

Etiketler:

Yorumlar
  1. kkkkkkkkkkkkk dedi ki:

    bence güzel bir kompozisyon ve benim çok işime yaradı yazanın ellerine sağlık .