Değerler Eğitimi

El İçin Kuyu Kazan Evvela Kendi Düşer

El İçin Kuyu Kazan Evvela Kendi Düşer Kompozisyon Örneği;

El İçin Kuyu Kazan Evvela Kendi Düşer:

Başkasını tuzağa düşürmeye çalışan kimse, bu tuzağa ondan önce kendisi düşer. Yani arkadan iş çeviren çevirdiği tuzağa düşer

İnsan, insana her konuda lazımdır. İnsan yalnızlığa eninde sonunda mahkum da olsa kimi zaman sevinçlerini, hüzünlerini paylaşacak bir dost kimi zaman yaslanacak bir omuz istemektedir. Bunlar insanın yaşamı boyunca yaşayarak göreceği, farkına varacağı ve eksikliğini hissedeceği ihtiyaçlardır. Bazen öyle yerler ve zamanlar gelir ki insanın en temel ihtiyacı oluverir bir başka insan.

Tüm bunlar için hayatımızın her döneminde en çok insan biriktirmeli, dost biriktirmeliyiz. Bizlerde aynı şekilde başkalarına dal kol olduğumuzda göreceğizdir ki yaşanılan şey her ne olursa olsun bir başkasıyla daha anlamlı, daha güzeldir. Aksine geçmişte ve günümüzde insanları yoldaş görmüş birçok insanın yanı sıra çıkarları uğruna kendi gibileri feda eden birçok insan var olmuş ve var olmaya devam etmektedir. İnsana değerini veremeyen bu sebepten bir insan olarak hak ettiği değeri göremeyen ve olumsuzluklar doğuran insanları hala çevremizde görmekteyiz. Örneğin atasözümüzü gerçek anlamda ele aldığımızda karşılaştığımız büyük bir insanlık sorunu olan kendimiz hariç yok etme isteği, her zaman önde ve gözde bir insan olma uğruna çevremizdekileri söndürme gayreti ve çabası. Başka bir boyutta, çıkarımız olmasa dahi karşı tarafın kaybetmesi isteği. İnsanı belki de gittikçe uçuruma sürükleyen en büyük kayıp. Başta insanlığı kaybettiğimizi belki bir gün anlar birileri.

Atasözümüz “El için kuyu kazan, evvela kendi düşer.” daha açık bir anlatımla tüm bunların özetidir diyebiliriz. İnsanların başkalarının zararına yaptığı işlerden hayır gelmez. İnsan en çok insana lazımdır.

Nurşen Koç

Ders Programı Boş Şablon 3. Bölüm (10 Adet Türkçe)

Ders Programı Boş Şablon 2. Bölüm (9 Adet Türkçe)

Ders Programı Boş Şablon 1. Bölüm (6 Adet Türkçe)

Çarpım Tablosu (8 Adet Çarpım Tabloları)

Kitap Okuma Listesi ( 4 Adet Yüksek Çözünürlükte)

Okumanın Önemi Özlü Sözler Değerler Eğitimi

İlköğretim Haftası Tüm Dosyalar (Derleme)

Irmak Kenarına Çeşme Yapılmaz Kompozisyon Örneği

Etiketler:

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.