Değerler Eğitimi

Danışan Dağı Aşmış Danışmayan Yolu Şaşmış

Danışan Dağı Aşmış Danışmayan Yolu Şaşmış

Danışan Dağı Aşmış Danışmayan Yolu Şaşmış;

Bilmediği şeyi bilene soran, en güç işlerin altından kalkar. Fakat, sormayan, güçlükler içinde debelenip durur.

İnsan yaratılıştan akıl ve irade sahibi bir varlıktır. İnsanı diğer tüm varlıklardan ayıran bu iki temel özellik insanı düşünmeye, akıl yürütmeye, seçimlerinde doğru kararlar vermeye sürükler.

Her insanda akıl ve onun getirdiği nitelikler bulunsa da aynı seviyelerde değildir. Bu doğuştan kazanılmış olunabilmekle beraber daha sonradan da elde edilebilir. Örneğin çok okuyan insanların akıllarının ve buna bağlı olarak zeka seviyelerinin diğer insanlara göre çok daha fazla ilerleme gösterdiği ileri sürülmektedir. Bahsettiğimiz bu örneğinde getirisi olarak anlayacağımız üzere her insan doğuştan ya da sonradan kazanılmış olarak aynı akla sahip değildir. Yanı sıra asıl konumuzdan bahsetmemiz gerekirse tüm insanların akli seviyeleri eşit olmadığından ve bir insanın her konu hakkında bilgi ve fikir sahibi olamayacağı gerçeği doğrultusunda bilmediğimiz ve öğrenmek istediğimiz şeyleri bilen birileri mutlaka vardır. O insanlara danıştığımızda istediğimiz bilgilere ulaşmış oluruz ve bu bizim için oldukça olumlu bir sonuçtur. Konuyu başka bir boyuttan ele almamız gerekirse bir diğer atasözümüz “Akıl, akıldan üstündür.” ile bağdaştırmamız oldukça yerinde bir örnek olacaktır.

Özetle atasözümüz “Danışan dağı aşmış, danışmayan yolu şaşmış.” bir şeyi öğrenmek istediğimizde o konu hakkında bilgi sahibi olan birileri illaki vardır ve onlardan yardım aldığımızda bize dönüşü mutlaka artı yönde olacaktır. Başka bir deyişle bu tip durumlarda kendimize bir bilen bulmadığımızda istediğimiz bilgiyi elde edemeyeceğimiz ve iyi sonuçlar alamayacağımızdır.

Değerler Eğitimi Değerlerinize Değer Katın

Bizleri Facebook’tan Takip Edin

Maşa Varken Elini Ateşe Sokma Kompozisyon Örneği

Lokma Çiğnemeden Yutulmaz Kompozisyon Örneği

Hamama Giren Terler Kompozisyon Örneği

 

Etiketler:

Yorumlar
  1. Anonim dedi ki:

    Teşekkürler.