Değerler Eğitimi

Niçin Süt İçmeliyiz

Bu yazımızda sütün faydaları nelerdir, niçin süt içmeliyiz, süt neye faydalı, süt içmenin önemi gibi konulara maddeler halinde değineceğiz.

niçin süt  içmeliyize geçmeden öncelikle sütte bulunan besinler ve değerlerine bakalım isterseniz.

sütteki besinler

 

1- Süt, beyin sağlığı açısından en önemli besinlerdendir. Beyin gelişiminde önemli  olan iyot, demir, çinko, folik asit, B12, B6, E ve A vitaminlerinin hepsini barındırıyor. Sütün içerisinde bulunan vitamin ve mineraller beyin gelişimi ve zeka gelişiminde önemlidir

2- Sütün  kemiklerin yapısını oluşturan kalsiyum açısından zengin bir besin olduğunu biliyoruz. Dolayısı ile kemik kaybını önler. Bunun için sütün günlük düzenli olarak tüketilmesi gerekir. Vücudun kullanması gereken günlük kalsiyum miktarı vardır. Eğer sütü içmez ve gerekli kalsiyum almazsanız vücut bu ihtiyacını mecburen kemiklerden kullanmaya başlıyor. Bu da osteoporoza denilen hastalığa, yani kemik erimesine sebep oluyor.

3-  Kalp dostu bir besindir. Sütün içerisinde bulunan fosfor, protein, kalsiyum gibi besin öğeleri hipertansiyonu dengeleyerek kalp hastalıkları riskini azaltıyor. Çocukluktan itibaren düzenli süt içen kişilerde kalp hastalıkları riski diğerlerine göre daha az olur.

4- Sütün içerisinde 40’tan fazla besin öğesi bulunmaktadır. Doyasıyla özellikle kış aylarında süt, gribe ve diğer üst solunum yolu enfeksiyonlarına karşı koruyucu bir kalkan görevi görür.

5-Hepimiz muhakkak dönem dönem uyku problemi yaşarız. Sütün içerisinde bulunan melatonin triptofan, B6, B12 uyku kalitesini artırdığından sağlıklı uykunun anahtarı dememiz yanlış olmaz herhalde.

6-Günlük hayatta spor yapıyorsak ya da hareketli bir yaşamımız varsa su ve mineral kaybımız üst seviyede olabilir. İşte süt öyle mucizevi bir besin ki bu mineral ve sıvı kaybını minimize ediyor. Sütün içerisinde eminimi  ve sindirimi yavaş olan besinler  protein sentezinde fayda sağlıyor. Onun içindir ki sporcuların vazgeçilmez içecekleri arasında ilk sırada yer alır.

7- Çağımızın sıkıntılarından birisi de kilolarımızdır. Eminim dönem dönem kilolarımızdan şikayetçi oluruz.  Yapılan araştırmalara göre süt kilo vermede yardımcı bir besindir. Sütte bulunan kalsiyum vücuttaki yağlanmayı azaltıyor.

8-Ölümün  çaresi olmasa da yaşlanmaya dur demek mümkün.  Süt ciltte nemlendirme yaparak cildin nem dengesini korur ve yaşlanmayı önler. Ayrıca sütte bulunan protein, A vitamini ve çinko cilt sağlığı açısından önemli besinlerdir.

9-Günümüzün en sık görülen ve henüz tam bir tedavisi olmayan hastalığı olan kanser de sütün koruyucu özelliği vardır. Özellikle bağırsak kanserine karşı önemli bir besindir. Günde 2 ve ya 3 bardak içilen sütün bağırsak kanserini büyük oranda önler.

10-Ağız ve çevresinde oluşan uçuklar hem görünüm hem de acısı itibariyle hepimizi olumsuz etkiliyor. Sütün içerisinde bulunan B12 vitamini uçuk gelişimini önlüyor.

Bu Yazıları da Okuyabilirsiniz

Çocuğunuzun Bağışıklık Sistemini Güçlendirin

Sağlıklı Yaşamak İçin Dikkat Etmemiz Gerekenler

Takipte Kalın

https://www.facebook.com/egitimdedegerler/

Etiketler:

Yorumlar
  1. Ömer dedi ki:

    Tebrikler çok faydali