Değerler Eğitimi

Gençlik ve Üstadı Kompozisyon Örneği

Korkma!” diye başlar İstiklâl şairimiz Mehmet Âkif dizelerine. Tacettin Dergâhının duvarlarına kazınan bu sesleniş cephede kahraman ordumuzu şahlandıracak; cephe gerisindeki umutsuzlara -yaşlılara, analara, bacılara umut olacaktır. Korkmadı bu millet. Ne dün, ne de bugün korkmayacak!

Bağımsızlık destanımızın doğuşunun 97. yılı bugün. Ey Üstâdımız ‘Korkma’ dediğin günden beri korkmadı senin neslin. ‘Dalgalan’ dediğin günden beri de şühedâ kanıyla boyanmış ay yıldızı indirmedi bu millet. Ey Âkif kalk, mabedinden kalk da kahraman ırkına bir gül! Veya senin nesline bir gül ver. “Ne bu şiddet bu celal!’’ demiştin ya o buhranlı günlerde. Sitem ettiğin, celâllendiğin ve şaşırdığın bu millet bütün kaygılarını giderdi. Kendindeki imanı görd ve ayağa kalktı. ‘Arkadaş’ dedin bizlere. Yurdumuza sakın ha alçakları uğratmayasın. Biz de senin (Asım’ın) neslinizdik ya bu vatanın tek taşına bastırmadık alçakları. Ne bu Cennet vatanımızı, ne de İstiklâlimizi çiğnetmedik, çiğnetmeyeceğiz. Siper ettik gövdemizi, utanmasızca yapılan bu akınları durdurduk. Yattığın yerde rahat uyu Akif’im. Cennet ülkemde onlarca Mehmet Âkif ve Asım’ın nesli var. Rûhun şad olsun. Sen hatırlattın bastığımız yerlerin ne mübarek olduğunu. Hatırlattın da bu topraklar uğruna kimlerin canını feda ettiğini öğrendik. Şimdi basmaya kıyamadığımız bu Cennet vatanın her ovasına, her dağına, her taşına bir başka gözle bakıyoruz. Şu dalgalanan al bayrak, şu yurduma gelen bahar, senin ve kefensiz yatanların eseridir.

Merhameti öğrendik ecdadımızdan, senden Ey Üstâdım! Dünyanın dört bir yanına yayıldık atamız Osmanlı gibi. Susuz kalmış kalplere merhamet götürdük yeşersin diye. Bu necip millet özünde olanı mazlumlarla paylaştı, ekmeğini paylaşır gibi.

Senin seslenişinle doğulusu- batılısı, kuzeylisi güneylisi yek vücût oldu, oldu da topuyla, tüfeğiyle kazma ve küreğiyle sel gibi Çanakkale’ye koştu Üstâdım. Hele on beşlikler, talebeler… Gün bugündür deyip kalem yerine silaha sarılanlar… Ya kundakta bebeğini bırakan analar bacılar… Heps  senin işaret ettiğin yöne koştular.

Hakk’a inanan bu milletin istiklal hakkıdır dedin,camii kürsülerinde haykırdın, Anadolu’yu karış karış dolaştın. Bu millete hakkı olanı hatırlattın. Hatırlatman yetti Üstâdım. Yetti de arttı bile. Rûhun binlerce kez şâd olsun.

Ben ezelden beridir hür yaşadım, hür yaşarım.
Hangi çılgın bana zincir vuracakmış? Şaşarım!
Kükremiş sel gibiyim: Bendimi çiğner, aşarım;
Yırtarım dağları, enginlere sığmam taşarım

 

Mehmet Akif konulu Kompozisyon, gençlik ve Mehmet Akif, Değerler Eğitimi  Kompozisyon Örnekleri

Etiketler:

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.