Değerler Eğitimi

Aile Çeşitleri

Aile Nedir ?

Anne, baba, çocuklardan oluşan en küçük toplumsal birimdir. Aile kan bağı ya da evliliklerle oluşur. Aile çekirdek aile ve büyük aile olarak ikiye ayırırız. Çekirdek aile; anne, baba ve çocuklar; geniş aile; anne, baba, çocuklar, babaanne, anneanne, dede, amca hala gibi geniş oluşumlu ailelerdir. Aile toplumun temelidir. Aile değerler eğitimi açısından topluma yön verir. Merhamet, sevgi, saygı, yardımlaşma gibi temel değerlerimiz ailede verilir. Aile toplumdaki her bireyin ilk öğretmenidir.

Yapısal Olarak Aile Çeşitleri:

Aile yapısal olarak bölüm bölüm oluşur. Kültürümüzü oluşturan unsurlar göz önüne alındığında 7 farklı aile çeşidi görürüz. Şimdi kısaca bu aile çeşitlerine bakalım.

Otoriter Aile:

Doğu toplumumun bir parçası olduğumuzu kimse inkar etmez. Bu nedenledir ki toplumumuzun büyük kesimini bu aile tipi oluşturur. Demokratik kararlar pek fazla alınmaz, özellikle baba veya büyük baba ne derse o olur. Otoriter ailelerde baskıcı bir tutum vardır.

Koruyucu Aile:

Abartılı koruyucu ve hassas olan ailelerdir. Özellikle tek çocuk olan aileler ve uzun süre çocukları olmayıp uzun süre sonrasında çocukları olan ailelerde görülür. Bu tip aileler çocuğa karşı hassas olduklarını zannetselerde aslında çocuklarına çok büyük zarar verirler. Çocuklar ileriki dönemlerde maalesef anne-babaya bağımlı olur ve çocuk dış dünyadan tecrit edilir. Ayrıca bu ailede yetişen çocuk pasif,  iradesini yansıtamayan, beceriksiz ve kendine güveni olmayan birisi olur. İşin daha kötüsü böyle bir ailede yetişen çocuk anne-baba vefat ettiğinde taş bir boşlukta kalır. Kim nereye sürüklerse oraya gider. Tabir yerindeyse sudan çıkmış balığa döner.

Demokratik Aile:

Karşılıklı sevgi, saygı, adalet ve eşitliğin olduğu ailelerdir. Kardeşler arasında ayrım asla yapılmaz. Ailede her ferdin sorumlulukları vardır. Aile bireyleri fikirlerini açık yüreklilikle söyler. Demokratik ailelerde anne babalar çocuklarını uzaktan takip ederler. Sorunlarını çocuğun kendi başına çözmesi için beklerler. Bunu yaparken de çocuğa fark ettirmeden yine önlemlerini alırlar. Sık sık çocukların yapabileceği görevler verilir.

İlgisiz Aile:

Dünya telaşı ve eğitimsizlikten kaynaklıdır. Çalışan anne ve babalar (Genelleme yapmıyorum) çocuklarını bakıcıya bıraktıklarından çocuklar bütün gün anne-baba özlemi yaşamakta, anne -baba da eve geldiklerinde yorgun olduklarından çocukla yeterince ilgilenemezler. İletişim sorunu vardır bu ailelerde, aileden ziyade çocuk sokakta zaman geçirir.

Aşırı Hoşgörülü Aile:

Şımarık çocuğun çok rahat yetişeceği ailelerdir. Genellikle özgür ortamda yetişmemiş, ailenin sıktığı ailelerde yetişen anne babalar kendi özgürlük açlığını  aşırı bir serbestlik biçiminde çocuklarına yansıtıyor. Buda değerlerini bilmeyen, insanları, doğayı sevmeyen, karakterde sıkıntılı çocuklar oluyorlar. Hele ki maddi yönden de sürekli ailenin hoşgörüsünü kullanan çocuk çalışmanın emeğin değerini bilmez hale gelir.

Tutarsız Aile:

Ortak bir dil olmadığı, birinin ak dediğine diğerinin kara dediği, önce hayır deyip aynı olaya sonra tamam denildiği aile tipleridir. Dede, babaanne, anneanne gibi kalabalık ailelerde daha çok görülür. Çocuk tutarsız yetişir. İşine göre hareket eder. Disiplinde sıkıntı çeker. Çocuk ikilemde kalır. Kime göre davranacağına karar veremez, bocalar. Bu durumu çıkarcılık yapmak suretiyle kullanmaya çalışır. Zamanla duygu sömürüsü, şantaj, sızlanma gibi yöntemleri çocuk kullanır.

Mükemmeliyetçi Aile:

Eğitimin her aşamasında dörtdörtlük olması için çaba sarf eden ailelerdir. Olumsuzlukları tamamen yok etme amacı taşırlar. Çocuğu aşırı sıkarlar. Çocuk bazen robotlaşmaya başlar. Aile çocuğa davranışta örnek olmadığı sürece ne kadar mükemmeliyetçi eğitim verecek olursa olsun başarılı olamaz. Çocuğun gelişimine zarar verir.

Bizi Facebook’ta takip edin

 

Etiketler:

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.