Değerler Eğitimi

Zaman (Kompozisyon Örneği)

Bir düşünün bakalım. İnsanlar zamanın önemi satın alabilselerdi dünya nasıl bir yer olurdu? Bir günün 10 saat olduğunu ve 10 saatken fazla bir zaman diliminin parayla satıldığını düşünün. Uzun bir zaman önce Faraza adlı gencin önemli bir sınavı vardı. Kademesindeki tüm öğrenciler birbirleriyle rekabet içindeydi. Faraza, sınavının yarın olacağını eğitmenlerinden öğrenir öğrenmez Zühre Zaman Dükkânları’ndan birine girdi. Dükkândan elli bin liraya aldığı on dört saat, kolundaki saate enjekte edildi.

Babasının parasıyla aldığı bu zaman diliminde dersine yoğun bir şekilde çalışacak, kalan vakti oyun oynayıp dinlenmekle geçirecekti. Sınıfında fazla bir zaman alacak parası olmayan ama Faraza gibi çalışkan öğrencilerin seviyesinde idrak eden Katmer’in sınavına çalışmak için beş saati vardı. Beş saat sonra artık yarın olacak ve okul kapıları açılacaktı. Bu beş saatte hem ders çalışıp hem uyuyup hem de okula gitmek için hazırlanacaktı. Faraza’nın aldığı on dört saat ve zaten var olan 5 saatiyle beraber 19 saati vardı.

Sizce bu yazının sonu nereye varır?

Sizce bu hikâyenin sonu nereye varabilir? Eğer zaman satın alınabilir bir unsur olsaydı insanlar şu an olduklarından daha da rahat yaşardı. Bir olayın içinde geçtiği, geçeceği ya da geçmek üzere olduğu süre isteğe bağlı çoğaltılabilseydi, hiçbir gerçeklik özünü koruyamazdı.

 

İnsanların kıymetini bilmediği iki şey vardır: Bir sağlık, iki zamanın önemi! Hiçbir pişmanlığın geri dönüşü yoktur ama telafisi vardır. Zaman hiçbir âlemde  durdurulmadı, çoğaltılamadı da. Kişisel zevklerinizden kurtulup, boş vakitlerinizi doldurup zamanın gerçekliğini ve geçiciliğinin özüne varın. Faraza’nın ne kadar on dokuz saati olursa olsun, içi dolu bir bardak olmadığı sürece Katmer’in sahip olduğu içi dolu bir, beş saate sahip olmayacak.

Hicran YILDIRIM

Zamanımı seviyorum kompozisyon için TIKLAYIN

Eğitimde Değerler

Etiketler:

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.