Değerler Eğitimi

Kağıt Kıvırma, Quilling Sanatı

Çocuklarınızla yapabileceğiniz eğlenceli bir hobi, sanat, oyun.  Çocukların ve yetişkinlerin hayal dünyalarını geliştirici el koordinasyonlarını geliştirici, sanat zevkini geliştirici bir etkinliktir Quilling sanatı.

Biz bu hafta öğrencilerimizle bu çalışmayı yaptık.Çalışmaya başlamadan önce bu sanatın tarihi hakkında biraz araştırma yaptık. Araştırma dediysem öyle derinlere inmeden nerden gelmiş bu sanat, Quilling nasıl yapılır, Quilling için hangi malzeme gerekli, Quilling nedir, necidir baktık.

Kağıt kıvırma sanatı ülkemizde pek  de bilinmeyen bir sanattır. Ama başka başka ülkelerde büyük sanatçılar yetiştiren, yaşamın içinde kullanılan bir sanattır. İlk zamanlar insanlar kuş tüyleri kullanarak yapmaya çalıştıklarında (İlk zamanlar dediysek taa 100’lerce yıl öncesi) “quil” kökünden türediği sanılmaktadır. Bir çok rivayet vardır aslında bu sanat için bazıları ise şöyle demiş: Anadolu’daki (Mardin ve çevresi) telkâri sanatı ile benzerlik gösterir. Lakin telkâride kullanılan gümüş ve altına ulaşmak zor ve pahalı olduğu için kağıdın icadı ile kağıdı katlamaya başlayıp bir kompozisyon oluşturmuşlar.

Avrupa da rahipler ise dini kitapların kapaklarını süslemek, kiliselere asılmak üzere hazırlanmıştır.1800’lü yıllarda Avrupa’da özellikle soylu ailelerin yaptığı bir sanattı. Amerika’nın keşfi ile bu sanat oraya taşınmış orada da ilgi görmüştür. Her neyse gerekli ya da gereksiz birçok bilgi verdikten sonra şimdide isterseniz nasıl yapılır onlara değinelim.

Quilling Nasıl Yapılır ve Gerekli Malzemeler:

Quilling İçin Gerekli Malzemeler:

Kağıt (Renkli renkli kağıtlar olsun)

Maket Bıçağı (Çocuklarınız değil siz keserek hazır edin kağıtları)

Tutkal

Tahta çubuk ( Pipe)t felan gibi malzemelerde olur)

Cetvel

Bunların dışında piyasada ortalama 5-10 tl arasında hazır set halinde alırsanız içerisinde kağıtları kesilmiş halde olur. Onları da tercih edebilirsiniz.

Quilling Yapılışı:

Kağıtları şeritler halinde kesin. Daha sonra kestiğiniz kağıtları bir değneğin ortasını incecik yararak arasına koyup değneğe sarmaya başlayın. Sarma yönü, sarma yoğunluğuna göre farklı şekiller verebilirsiniz.

qulling

Resimlerde de gördüğünüz gibi sarıp oluşturduğunuz şekilleri bir kağıdın üzerine kompozisyon oluşturacak şekilde yapıştırın.

Burada önemli olan kağıtları sararak vereceğiniz şekillerle parçadan bütüne doğru gitmektir.

Biraz sabır isteyen bir sanat, eğlenceli aktivitedir. Okulda öğrencilerinizle, evde çocuklarınızla hoşça vakit geçirmenize yarayacak bir etkinlik. Değerler Eğitimi sabır.

 

 

 

Etiketler:

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.