Değerler Eğitimi

Emek ve Rızık Hakkında Bilgi Değerler Eğitimi

Emek ve Rızık Hakkında Bilgi Değerler Eğitimi

Emek ve Rızık Hakkında Bilgi Değerler Eğitimi;

Öncelikle isterseniz emek ve rızkın sözlük anlamlarına bakalım

Emek: Bir işi yapmak, halletmek amacıyla çalışmak, kafa ve beden yormaktır. Bir işi yapmak amacıyla gayrette bulunması da diyebiliriz.

Rızık: Allah’ın yaratmış olduğu canlılara faydalanmalı için verdiği gıda, yiyecek, iş… hepsine rızık denir. Şunu unutmamak gerekir ki rızkı veren Allah’tır.

İnsan neden emek sarf etmek zorundadır:

İnsanın yaratılış amacı vardır. İnsan hem dünya hem de ahiret için çalışmalıdır. İnsan dünyaya geldikten ölüme kadar gecen sürede fiziksel ve ruhsal ihtiyaçlarını karşılamak zorundadır. Bu da emek göstererek ve çalışarak olur. İnsanın ayrıca barınma, korunma gibi temel ihtiyaçlarını sağlamak güvence altına almak için de  emek göstermeye ihtiyacı vardır.

Ayrıca insanların sevdiklerini yanında tutmak, mutlu etmek ve mutlu olmak için de emek sarf etmesi gerekir.

Çalışmak ve emek sarf etmek bizlere ne kazandırır:

Hayatta mutlu olmak istiyorsak bunun en önemli ve tek yolu çalışmaktır.  Çalışan insan kendi ayakları üzerinde durur başarılı olur. Başarılı olan insanınsa mutlu olması gayet normaldir. Çalışan insan ekonomik açıdan güçleneceğinden hem kendisine hem de yardım ettiği insanlara fayda sağlar. Ailesine huzurlu bir hayat sunar. Aile huzurlu olduğunda toplum huzurlu olur. Çalışan emek gösteren toplumlar daima ileriye gitmiştir.

Emek ve Çalışmakla ilgili Ayet ve Hadisler:

  • Gerçekten insan için kendi çalışmasının karşılığından başka bir şey yoktur.(Necm Suresi, 39. Ayet)
  • Allah, gökleri ve yerleri yerli yerince yaratmıştır. Böylece herkes kazancına göre karşılık görür. Onlara haksızlık edilmez.  (Casiye Suresi, 22. Ayet)
  • Kimse kendi kazancından daha hayırlı bir rızık yememiştir. ( Hz. Muhammet)
  • Sizlerden herhangi birinizin sırtına bir bağ odun yüklenip satması , dinlenmesinden hayırlıdır. (Hz. Muhammet)
  • Şunu hiçbir zaman unutmamak gerekir ki Allah tarafından insanlara gönderilen peygamberler geçimlerini emek sarf ederek kazanmışlardır. Hiçbir peygamber hazırcı olmamış hepsini bir işi vardır (Hz. Musa-Çoban, Hz. Davut- Demirci, Hz. İsa- Marangoz, Hz. Muhammet- Ticaret)

 

Etiketler:

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.