Değerler Eğitimi

Çocuklarimiz Bizden Ne İster

Bizler anne babalar olarak devamlı çocuklarımız dan bir şeyler  istiyoruz. Belli kurallara uymasını, kendisi için tehlike oluşturacak eylemlerden kaçınması, okulda nasıl davranması gerektiğini, sokakta nasıl olması gerektiği ve buna benzer birçok isteklerimiz oluyor. Çocuklar bu isteklere uyuyor-uymuyor bu ayrı bir konu fakat onlar için istediğiniz her şey aslında onların iyiliği ve güvenliği, hayata çevreye uyumu icin. Peki şunu soralım kendimize çocuklarımız bizden ne istiyor, çocukların istekleri nelerdir, çocukların anne babadan istekleri, çocukları anlamak, çocuk ne istiyor?

Maddeler halinde deginelim.

1) Onu tanımamız istiyor.(Çocuğumuz ile iyi, etkili iletişim kurmaliyiz)

2) Onu anlamamızı istiyor.( Empati kurabilmeli ve çocuğumuzu anladigimizi her zaman ona göstermeliyiz)

3) Ona değer vermemizi istiyor.( Eminim hepimiz çocuklarimiz a değer veriyoruz. Bunu çocuğa da yansıtmak onun aileye olan güveni beraberinde kendisine olan güvenini artırır.)

3) Onu utandirmamamizi istiyor.(İnsanları utandirarak hatalarını  duzeltemez, asla eğitim veremezsiniz)

4) Ona guvenmemizi istiyor.(Özgür çocuklar her zaman daha başarılıdır. Çocuklarınıza güvenin, arkasında olun, sn yapamazsın, sen ne anlarsın gibi ifadeler kullanmayın)

İstek ve cocuk

5) Onu ciddiye alın, dinleyin .(Çocuklarımz konuştuğunda saçmalama, bu nasıl laf, şimdi isim var, çocuksu konuşma gibi ifadeler yerine onu dinleyin, düşüncelerine önem verin ve önem verdiğiniz gösterin.

6) Ona sevgiyi öğretin.( Sevgiyi öğrenen çocuk sevmeyi de öğrenir. Sevmeyi bilen kişi ise gerçek manada insan olur. Çocuklara yapılacak en büyük iyilik, çocuğa bırakılacak en önemli, değerli miras sevmeyi öğretmektir. )

7) Ona şefkat gösterin.(Çocuklarımız her ne kadar ben her şeyi yaparım, bilirim fikrinde olsa da hayatın bir çok anında zorlukların üstesinden gelemez. Ona yardımcı olun, şefkat gosterin. Şefkat bir anne-babayi ile çocuk arasındaki en güzel bağdır.)

8) Ona saygıyı öğretin.(Kendi kişiliği ile başkalarını kişilikleri arasındaki sınır saygıdır. Saygıyı öğrenen çocuk toplum içinde sevilir. Gerçek manada insan olur.)

9) Arkaddaslarini seçmesine müsade edin. (Çocuğunuza gerekli terbiyeli verip, ona sevmeyi,saygıyı, güveni öğrettiğini adet zaten çocuk yanlış yola sapmayacaktir. Fakat çocukla gerekli ilgiyi gostermez.,ona değer vermezseniz çocuk yanlış kararlar alabilir. Arkadaş seçiminde bırakın çocuğunuz seçsin muhatapini.

10) Kendi hayallerinizi onun gerçekleştirmesini
beklemeyin.( Hayatta hayallerimiz yapamadiklarimizi maalesef cocuklarimiz üzerinden gerçekleştirmeye çalışırız. Onların bir birey olduğunu unuturuz. Onların zevkleri ile bizim zevklerimizin farklı olabileceğini düşünmeyiz)

11) Onu elestirdiginiz gibi takdir de edin.(Yaptığı yanlışlara nasıl onu eleştiriyorsaniz iyi birşey yaptığında da onu takdir edin, olumlu davranışını pekiştirin)

12) Ona paylaşmayı öğretin.(Bugün oyuncağını paylaşan bir çocuk yarın insanlara karşı daha duyarlı olur. Paylaşmayı bilmeyen bir çocuk ise bencillesir.)

13) Özgüven kazanmasında yardımcı olun.(Çocuğun kendini mutlu hissetmesidir, kişisel haklarını savunmasında, başarılı olmasında ozguvenli olması çok önemlidir. Özgüveni olan çocuklar hayatta her zaman bir adım öndedir.)

14) Ona milli ve manevi değerleri öğretin.Degerler eğitimi konusunda farkındalık kazandırın.( Bir çocuğun genel ahlak kurallarını öğrenmesi toplumun ve o çocuğun yararinadir. Değerlerini bilmeyen çocuklar her türlü olumsuzluklar bulunmaya müsait olurlar)

15) Ona görgü kurallarını öğretin.(Toplum içerisinde yaşayan çocuk görgü kurallarını öğrenmeli, topluma uyum saglayabilmeli)

Etiketler:

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.