Değerler Eğitimi

Başarı İçin Uygun Ev Ortamı

Başarı ya da başarısızlığa etki eden bir çok etken vardır. Bunların bazıları fiziksel imkanlar, bazıları ise de kişiden kaynaklı artılar ve eksilerdir.  Kişinin hastalık durumları, doğumla gelen sıkıntı ve hastalıkları basariyi etkileyebilir.Şimdi isterseniz başarı için uygun ev ortamı nasıl olur maddeler halinde deginelim:

1) öncelikle çocuğun özel bir odasının olması gerekiyor. Kendine ait odası olan çocuklar sahiplenme duygusu gelişir. Eşyalarına karşı daha özenli olur, odasının temizliğini ve düzenini sağlar (Çocuklar odalarını mutlaka kendileri temizledim ve düzenledim anne ve babalar olarak sadece yol gösterici olun, tabi örnek olmakta lazım onlara)

2) İmkanlar dahilinde odasını düzenlerken, oda oluştururken kendi zevkinize hitap ziyade onun zevklerini ön planda tutun. Unutmayın ki iyi tercih edilen. Renkler eşyalar çocuk üzerinde pozitif etki oluşturur. Bu durum hiç kuşkusuz başarıyı tetikler.

3) Bilgisayar çok faydalı bir eşya olduğu gibi büyükten birtehlikedir. Bilgisayarı kesinlikle çocuğun odasında bulundurmayan. Dizinde rahat göreceğiniz bir yerde olsun. Müstehcen, saçma fikir ve ideolojilerin her an karşılarına çıkacağı bir dönemde çocuk rahatça bu sitelere bakmayacağım bilsin. Mümkünse ekran duvara doğru değil size doğru baksın. Ayrıca bilgisayar ders çalışma veya başarı beklenen durumlarda çocuğun dikkatini dağıtabilir. Sorumluluklarını yerine getiren bir çocuğa yine gözetimi olarak bilgisayarı kullanımına sunabilirsiniz. Ayrıca çocuğunuza bilgisayar eğitimi verin veya aldirtin. Bilgisayarın sadece oyun, sohbet değil  çok farklı işlevleri olduğunu söyleyin. Kodlama, tasarım, web oluşturma, blog gibi alanlarda onları destekleyen. Bilgisayarı faydalı kullansın.

4) Televizyonun genelde altında yanında kumanda bir kapatma düğmesi vardır. Bunu niçin söylüyorum çünkü televizyonu kapatmasını bilin. Televizyon başında sorgulamadan gözünü diken,seçici olamayan, yaşına uygun şeyler işlemeyen bir çocuktan başarı beklemek sizce de komik olmaz mı.

5) Evde mutlaka seviyesine uygun süreli yayın olsun. Gazete dergi gibi( TRT Çocuk)

6) Ders çalışma esnasında dikkatini dağıtacak objeler olmasın.

7) Çocuğunuzun odası sade olsun. Odayı eşyalar, oyuncaklar değil hayaller kaplasin. Mesela çocuğunuza bir çadır almayın bırakın o minderlerden kendine saraylar, kaf dağları yapsın.

8) Mutlaka kitaplığı olsun.

9) Her şeyden önemlisi her zaman yanında bir anne ve babasının olduğunu bilsin. Güven duysun.

10) Çocuklarınıza fazla öğütler vermeyin. Kendi hayatınızla ona örnek olun.

11) Çocuklarınızın hata yapmalarına müsade edin. Hatayı yapsın ki doğruyu daha rahat öğrensin, yaparak yaşayarak öğrensin.

Başarıya Ulaşmanın 5 Yolu

BAŞARI (Kompozisyon Örneği)

 

 

Etiketler:

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.