Değerler Eğitimi

Zor Durumda Olanlara Yardım

İslam dini ve efendimiz başkalarına yardım etme hususunda önemle durmaktadır. Her ne kadar insanları özendiren fazilet olsa da esasında bir ödev, insanlığın ortak görevidir.

Yardım etmek karşılığında sevap beklemek, başkalarının takdirini kazanmak ve ya başka durumlarda kendine çıkar sağlamak yerine yardım etmenin bir zorunluluk, bir vazife olduğu bilincinde olmak lazım.

Her ne şartta olursa olsun yardım etmek insanın aslı vazifesidir. Hele ki zor durumda, hayati sıkıntısı olan birine yardım etmek farz-i kifayedir.
Esasında her dinde her inançta vicdanın olduğu her yerde insanların yardım etmesi onurlu bir davranıştır.

Dinimiz kardeşliği emreder. Kardeşlik ise yardımlaşmayı gerektirir. Yardımlaşmanın olduğu yerde işler daha rahat yapılırken, yardımlaşmanın olmadığı yerde bencillik, çıkardığım başlar.
Bir hadisi şerifte peygamber efendimiz ne de güzel söylemiş;

“Müslüman, Müslüman’ın kardeşidir. Ona zulmetmez, onu yalnız bırakmaz. Bir kimse Müslüman kardeşinin ihtiyacını karşılarsa Allah da ona yardım eder. Bir kimse bir Müslüman’ın sıkıntısını giderirse Allah da kıyamet günü onun sıkıntılarından birisini giderir. Bir kimse din kardeşinin ayıbını örterse Allah’ta kıyamet gününde onun ayıbını örter”

Dinimiz sosyal hayata çok önem verir. Toplumu oluşturan bireylerin sıradan bir toplumun üyeleri değil bir bedenin organları gibidir. Birinin açısı hepsinin acısı birinin mutluluğu hepsinin mutluluğudur.

Her daim yardıma muhtaç kişinin kardeşimiz olduğunu bilip ona göre davranalım. Birbirimize daima yardım edelim.

Etiketler:

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.