Değerler Eğitimi

Okuma Alışkanlığı ve Medya

Toplumların gelişmesini, modernleşmesinin sağlayan en önemli etken okumaktır. Okuma alışkanlığı olan,  okuyan bir toplum daima kendi ayakları üzerinde durabilen, kendi kararlarını alan ve kendi kaderini kendisi belirleyen toplumlardir.

Maalesef ülkemizde her ne kadar yıldan yıla okuma oranı artsa da bu oran gelişime fazla bir katkı saglamiyor. Nedeni ise çok basit bizlerde okuma kültürü okur-yazar düzeyinde kalıyor. Önemli olan okumayi bir aliskanlik, yaşam biçimi haline getirmektir.

Peki günümüzde medya ile okuma arasındaki ilişki nasıldır?

  • Televizyon, bilgisayar, akıllı telefon, tablet gibi araçlar ve yanlarında sunduğu medya olanakları ( Sosyal medya, dünya ve ülke gündemi, eğlence programları…) Okumayi ikincilestirmesini bir öcü olarak karşılamak yerine zamanın doğal bir değişimi olarak görmek daha uygundur. Burada önemli olan var olan bu medya kültüründe çocuklarımıza okuma alışkanlığını kazandirabilmektir.
  • Okuma, sorgulama ve yazma alıskanliginda medya nasıl kullanılmalı.
  • Öncelikle çocuklarınızın okullarda seçmeli medya-okuryazarligi dersi almasını talep edin. Talep ederken de öğretmenin o derse uygun nitelikte olmasına özen gösterin. Yani medya-okuryazarligi bir boş dersmis gibi olmaktan çıkarın.Matematik, Türkçe ne denli önemli temel dersse günümüzde medya-okuryazarligi da öyle önemli bir derstir.
  • Televizyon izlerken seçici olun. Önünü gelen her programı ne siz izleyin ne de çocuklarınıza izleyin.
    Kültürel ağırlıklı düşündüren programlar izleyin.
  • Eğlence programı izlerken kaba bildirmeleri, argo gibi ifadeler yerine inç esprilerin olduğu programları tercih edin.
  • Sosyal medya kullanıcı ise çocuklarınız siz de onu takipte bulunun ve yaptığı paylaşımlar da gereksiz gördüğünüz hoşunuza gitmeyen kısımları yorum olarak eleştirin.
  • Sosyal medya kullanıcısı olan çocuğunuz kültürel sanatsal yönü ağır basan kişileri takip etmesini özendirin.

Etiketler:

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.