Değerler Eğitimi

Hz İbrahim’in Allah Arayışı Değerler Eğitimi

Hz İbrahim’in Allah Arayışı

Hz İbrahim’in Allah Arayışı;

Allah var mıdır, varsa kimdir, Allah’a ulaşmanın yolları nelerdir… Hz İbrahim’in cevap aradığı sorulardan bazıları bunlardır. Çocukluğundan itibaren çevresindekilerin taştan, çamurdan yaptıkları putlara tapmaları, onlardan medet ummaları garibine gitmiştir. Ona göre gerçek tanrı bu taşların içinde olamazdı. Hem bu putların kendilerine bile faydası yoktur ki insanlara faydası nasıl olacaktı.
Yaşının büyümesi, düşünme yetisi ve sorgulama kabiliyetinin gelişmesi ile Allah’ın varlığını daha da sorgulamaya başladı. Allah’ın çevresindeki hiçbir şeye benzemeyeceğini ifade etti.  Allah’ı arayışında şu misal bize iyi bir derstir.

Bir gece gökyüzüne baktığında parıldayan yıldızları gördü ve işte budur benim Allah’ım dedi.fakat sabah olduğunda yıldızlar kayboldu. İbrahim’in yüreğine bir hüzün çöktü aradığı Allah’ı yine bulamamıştı.  Beni bırakan kaybolan bir yıldız asla kaybolmamalıydı dedi ve arayışına devam etti. Bu arayış hiç durmadan ümitle sürdü. Yine bir gece dolunayı fark etti ve kendi kendine söylendi. Ben bu kadar büyük parlak bir şeyi neden daha önce göremedi , işte benim aradığım Allah bu dedi. Fakat heyhat sabah olduğunda o da İbrahim’i bırakıp gitti. Oda Allah olamazdı.
Hz İbrahim yine bıkmadan Allah’ı arayışını sürdürdü. Bir gün evreni aydınlatan, ışık saçan ve ısıtan güneşi fark etti. Öylesine sevindi ki uzun zamandır aradığı Allah’ı buldum dedi. Lakin akşam olup gün battığında bir hüzün de İbrahim’in yüreğinde başladı. Bu da Allah olamazdı, Allah bir anda kaybolup batamazdı.

Arayışına devam ederken dilinden şunlar döküldü
– Ey Allah’ım nerdesiniz, ay değil, güneş değil peki sen kimsin… Sen hiç batmayan, yitmeyensin. Beni ailemi her şeyin mutlak yaratıcısı sensin. Senin her şeye gücün yeter. Biliyorum seni göremiyorum ama senin gücün her şeye yeter. Sen her yerdesin.

Hz İbrahim aradığı soruların cevabını yüreğinde bulmuştu.

Hz Yunus’un Görev ve Sorumluluk Bilinci

Hz Yusuf’un Sevgisi

Etiketler:

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.