Değerler Eğitimi

İstiklal Marşı (Ne zaman Yazıldı, ne zaman bestelendi vb.)

Ulusal Marş ne Demek

Ulusal mars bir ulusun bağımsızlık ve hürriyetinin nişanesi, özgürlüğünün ve gücünün de simgesidir. Bayrağı ve ulusal marşı olan bir ulus özgürdür. Türkiye cumhuriyetinin ulusal marşı, ise istiklal marşı dır. İstiklal Marşımızda bağımsızlığımızı nasıl kazandığımız ve milletimizin ruhu yer almaktadır.

İstiklal Marşımızın Yazılması

Kurtuluş savaşının başladığı yıllarda İsmet Paşa hem halkın maneviyatını hem de cephede savaşan askerlerin moralini yüksek tutmak için bir milli marşın olmasını istiyordu. Dönemin milli eğitim bakanlığı ismet paşanın bu fikrinden hareketle tüm yurtta bir tarıma düzenledi ve birinci olacak olan esere ödül vereceğini açıkladı. Verilen süre zarfında 734 şiirde sadece 6 sı seçildi. Kabul edilen şiirler ordu komutanlığına gönderilmeden önce  Mehmet Akif’ten şiir yazması konusunda ricacı olundu. Akif ise her zamanki gibi o asil duruşunu sergiledi ve şöyle dedi:
-Bir milletin bağımsızlığının simgesi olan ulusal marş parayla yazılmaz.

Daha sonra ısrar ve rica ile yarışmaya katıldı önceki altı eser ile gönderilen marşlar tekrar oylamadan geçti ve Akif’in istiklal marşı birinci seçildi.

İstiklal Marşının Kabulü

1 mart 1921 günü birinci seçilen marş dönemin Milli Eğitim Bakanı Hamdullah Suphi Tanrıöver tarafından meclis kürsüsünde okundu. O gün kürsüde şiir defalarca okundu. Günler 12 mart 1921’i gösterdiğinde ise Akif’in yazdığı istiklal marşı oy birliği ile kabul edildi.

İstiklal marşının kabul edilmesinden sonra verilen parayı kabul etmeyen Mehmet Akif parayı Türk ordusuna bağışladı

Akif İstiklal Marşını Safahat adlı kitabına almadı. Çünkü o na göre bu şiir Akif’in değil ulusun malıydı.

İstiklal Marşını Bestelenmesi

İstiklal Marşı kabul edildikten sonra marşın bestelenmesi için ayrı bir yarışma tertip edildi.İlk elemelerde 20 beste seçildi daha sonra yoğun gündem nedeni ile mecliste bu konuda oylama yapılmadı. İlk zamanlar farklı yerlerde farklı bestelerle söylendi. Savaştan sonraki dönemde Ali Rıfat Çağatay’ın bestesi 6 yıl boyunca çalınıp söylendi. 1930 yılında ise Osman Zeki Üngör İstiklal Marşına yeni bir beste yaptı. Günümüzde kullandığımız beste ise budur.

İstiklal Marşına Saygı

İstiklal Marşının hangi şartlarla, nasıl yazıldığını bildiğimiz zaman ona gerekli olan saygıyı gösteririz. İstiklal marşı bu milletin şanı, şerefi,direnişi her şeyi. İstiklal Marşına saygı bizlerin hem yurttaşlık görevi hem de yurtseverlik vazifesidir.

istiklal marşı resim

 

Mehmet Akif Ersoy ve Vatan Sevgisi

 

Etiketler:

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.