Değerler Eğitimi

Boşanma Çocuğa Nasıl Anlatılmalı

Boşanma öncesinde şunu bilmek gerekir. Çocuklar yaşlarına göre farklı ve karmaşık özellikler gösterebilir. Çocuğa karşı tutumlarımızda bu yaş özellikleri dikkate alınmalı.

Hayatta elinizde imkan varsa tüm olumsuzlukları silin. Unutmayın ki alacağınız karardan sonra çocuklarınızla konuşurken onların çok derin yaralar alacağını unutmayın. Bilinçaltına işleyen bu hayati şok onun ileri ki yaşlarında da bir çok sıkıntı yaşamasına sebep olur.

Çocuklarımızın üzülmediği bir dünya için boşanma kararı alırken çok iyi düşünün ileride pişman olacağınız kararlar almayın.

Boşanma Kararı Çocuğa Nasıl Anlatılmalı

1) Anne ve baba bu kararını ne zaman söyleyeceklerine karar vermeliler.

2) Boşanma kararını birlikte söylemek ve ortak bir dil kullanmak önemlidir.

3) Boşanma kararının nedeni çocuğun yaş özelliği dikkate alınarak ayrıntıya inmeden anlatılmalı.

4) Bu boşanmada onun herhangi bir suçu olmadığını ona izah edin.

5) Bu boşanmanın onu bir süreliğine mutsuz edeceğini fakat zamanla bunun aşılacağını ifade etmek gerekir.

6) Çocuk boşanma sonrası ne olacak, nerede kalacak, kimle kalacak, anne ve baba yı ne sıklıkla görecek, bu gibi sorulara hemen cevap verilmeli ve boşanma arefesi uzatılmamalı.

7) Boşanma kararı ortak alınmalı, en azından dönüşü yoksa çocuğa ortak alınmış gibi gösterilmeli.

8) Eşler birbirini çocuğa karşı asla suçlamamalı.

9) Kullanılan dil çok önemli. Baban beni çok üzdü demek yerine baban ve ben artık eskisi gibi anlaşamıyoruz demek daha doğru olur. Anneni de babanı da istediğin zaman görebileceksin gibi dil kullanılmalı.

boşanma çocuğa nasıll anlatılmalı

10) Konuşulup paylaşılan duygular daha rahat atlatılır. Onun için çocuk konuşmaya başladığında savunmaya geçmeyin ve onu dinleyin.

11) Eğerli tekrar bir araya gelme ihtimali yoksa çocuğa asla ve asla ileride bir araya geleceklerine gibi gerçekleşmesi muhtemel olmayan vaatlerde bulunmamalı.

12) Boşanma sonrası 1 yıl hayati önem taşır. Çünkü bu dönem duygusal ŞOK dönemidir. Bu dönemde çocuk duygusal sıkıntıdadır. Çocuğun üstüne gitmeyin.

13) Boşanma sonrasındaki bu ortalama 1 yıllık olan Şok dönemi geçmeden yeni bir ilişki asla gündeme gelmemeli.

Değerler Eğitimi  Çocuk Eğitimi

 

Etiketler:

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.