Değerler Eğitimi

Soru Sorma Adabı (Kompozisyon Örneği)(AFİŞLİ)

    Soru Sorma Adabı

Soru Sorma Adabı.  İnsanı diğer yaratılanlardan ayıran yönü toplumsal bir varlık olması ve ahlaka sahip olmasıdır. Her
davranışında ahlakı ön plana çıkaran insanoğlu soru sorarken d adabı, ahlakı ön planda tutmalı ve usulünce sorusunu sormalıdır.
     Soru sormak bilgiye ulaşmadaki ana yol,  bilgininse anahtarıdır. İnsan yaşadığı ömür boyunca bir sürü sorular sorar. Bu sorular bazen kendine bazen se bir başkasına yöneltilir. Esasında bu soruların temelinde merak duygusu ön plandadır. Merakını yenmeye çalışan insan doğru veya yanlışın bilgisine sorular sorarak ulaşmaya çalışır.
    Nasıl yemek yemenin, oturmanın, kalkmanın toplum içinde bir yöntemi, adabı varsa soru sormanın da bir adabı vardır. Soru sorarken öncelikli olarak bilene sormak gerekir. Bir toplulukta soru sorulacaksa işin ehline sormak münasip olur. Bir diğer soru sorma adabı ise gereksiz soru sormamaktır. Konunun dışına çıkan sorular hem sohbeti bozar hem de insanların ilgisinin sohbet üzerinden gitmesine neden olur. Çok soru sormakta soru sorma adabına aykırıdır. Sürekli sorular sormak bir toplulukta konuşmacının sağlıklı bir sunum yapmasına mani olur. Soru sorma adabı ile ilgili bir diğer hususta zamanında ve yerinde sorular sormaktır. Bazı sorular sıcağı sıcağına sorulduğunda daha faydalı olur. Soruyu zamanında sormak daha
iyidir. Soru sorarken yabancı bir ortamda iseniz kendinizi çok kısa olarak tanıtmanız gerekir. (Adınız- soyadınız, okulunuz veya çalıştığınız yer) .  Bir başkasının sorusunun cevabı verilmeden hemen bir diğer soru sormaya kalkmayın. Karşı taraf cevabını alsın ve siz ona göre yeni sorunuzu iletin. Soru sorarken bilinçli karşı tarafı küçük düşürmeye, alay etmeye yönlendirici ifadelerden kaçınmak gerekir. Soru sorarken uzun cümleler yerine sade cümleleri tercih etmek gerekir.
    İşte arkadaşlar soru sorarken bu kurallara uyduğumuzda daha sağlıklı bir soru-cevap ortamı olur. Aksi durumlarda adabın olmadığı yerde sorularınıza sağlıklı cevaplar almanız mümkün olmaz.

Soru Sorma Adabı Maddeler Halinde

  •      Sorularımızı işin ehli; bilene sormak gerekir.
  •      Konunun dışına çıkan sorular sormamalıyız.
  •      Çok soru sormaktan kaçınmalıyız.
  •      Soru sorarken zamanında ve yerinde sorular sormalıyız.
  •      Soru sorarken yabancı bir ortamda iseniz kendinizi çok kısa olarak tanıtmanız gerekir.
  •      Bir başkasının sorusunun cevabı verilmeden hemen bir diğer soru sormaya kalkmayın.
  •      Soru sorarken bilinçli olarak karşı tarafı küçük düşürmeye, alay etmeye yönlendirici ifadelerden kaçınmalıyız.
  •      Soru sorarken uzun cümleler yerine sade cümleleri tercih etmek gerekir.
soru sorma adabı

Etiketler:

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.