Değerler Eğitimi

Selahaddin Eyyubi Kimdir (Kudüs Fatih’i)

2.138

Selahaddin Eyyubi Kimdir (Kudüs Fatih’i)

Selahaddin Eyyubi Kimdir ;

Kudüs Hz İsa’nın doğduğu, islamın ilk kıblesi ve Hz Muhammed (sav)’in miraca yükseldiği mukaddes bir topraktır. Dünyanın en eski kentlerinden birisi olup, 3 büyük din içinde kutsal sayılan tek şehirdir.

Hz Ömer (ra)döneminde 638 de Yermük Seferiyle Müslümanların egemenliğine giren ve 460 yıl boyunca Müslümanların egemenliği altında huzur içinde yaşayan Kudüs 1. Haçlı seferi sonucunda Hıristiyan batı dünyasının, Haçlıların egemenliğine geçti.  Haçlılar 1099’da gerçekleştirdikleri 1. Haçlı seferiyle Kudüs’ü işgal etmiş ve buradaki Müslümanlara benzeri görülmemiş eziyetlerde bulunmuşlardır. Şehrin sokaklarında 3 gün boyunca Müslüman kanı akmış, yüz binlerce Müslüman acımasızca katledilmiştir.

Kudüs’ün Haçlıların eline geçmesi ve Müslümanlara yapılan zulümler Selahaddin Eyyübi’yi  kahretmekte idi. O kadar ki Sultan Selahaddin: Maşukunu arayan mecnun gibi dolaşmakta; yemeği içmeyi unutmuş, gülmeyi, zevk ve sefayı kendisine haram etmişti. Kudüs’ün fethine kadar hep çadırda kaldığını tarih hazin bir şekilde kaydetmiştir. Allah Resulünün Miraç’a çıktığı, yıllarca Müslümanlara kıblegah olmuş üçüncü harem düşman elinde iken bana uyumak yaraşır mı hiç diyen bir  sultandı Selahaddin Eyyübi. Sultan Selahaddin için Kudüs öyle bir sevda  idi ki; simasında tebessümden eser kalmamıştı. Bu durumdan şikayetleşenlere “Kudüs işgal altında iken ben nasıl gülebilirim.” diyordu
Selahaddin Eyyübi hasretini çektiği Kudüs’e 1187’de Hıttin zaferiyle ulaştı. Haçlılar doğuya saldırdı saldıralı ilk defa Selahaddin Eyyübi tarafından durduruldular.

Sultan Selahaddin Eyyübi 2 Ekim 1187 de Cuma günü Miraç kandilinde haçlıların elinden Kudüs’ü aldı ve haçlılar tarafından tahrip edilen Mescid-i Aksa’yı kendi elleriyle onarmış, temizlemiş ve gül yağı ile yıkamıştır. Kudüs’ün tekrar gerçek sahibi olan Müslümanların eline geçmesiyle haçlı aleminde şok etkisi yaratmış ve kalabalık ve kuvvetli ordularla Müslümanların üzerine yürümeye başlamışlardır. Batının tüm kralları haçlı ittifakıyla bir araya gelmiş ve 3. Haçlı seferini Kudüs’ü Müslümanlardan almak için düzenlemişlerdir. Selahaddin Eyyübi ve askerleri kendilerinden kat ve kat daha büyük haçlı ordusuna karşı gösterdikleri başarılar sonucunda haçlılar sulh istemek zorunda kalmışlardır.

Selahaddin Eyyubi;

Selahaddin Eyyübi ve onun evlatları Kudüs’ü müsamaha, merhamet ve insanlıkla uzun süre yönetmiştir. Adaletten hiçbir zaman taviz vermemişlerdir. Ancak haçlı zihniyeti 12. ve 13. yy’da kalmamıştır. Bütün alçaklığıyla günümüze kadar gelmiştir.. Müslümanların egemenliğinde huzur içinde uzun süre yaşayan Kudüs maalesef günümüzde çocuk katilleri yüzünden o eski huzurlu günlerini arar olmuştur.
Günümüzde İsrail ve Filistin toprakları ortasında yer alan Kudüs 3 büyük dinin mensuplarının huzur içinde   yaşadığı bir yer olmaktan, İsrail’in işgalci siyaseti ve insanlığa uymayan tavırları yüzünden çıkmıştır.
Kudüs bize Peygamber Efendimizin müjdesi ve amanetidir. Bizlere emanet edilen Kudüs’ün tekrar gerçek sahibi olan Müslümanların elinde merhametle, adaletle, müsamaha ve insanlıkla yönetildiği günlere dönmesi dileğiyle…

Afiş Çıkarmış olduğum Kurşun Kalem Dergisi 14. Sayısından alınmıştır.

Selahaddin Eyyubi Kimdir AFİŞİ 4900 X 7000 Çözünürlükte İNDİR

Değerler Eğitimi

Tomris Hatun Kimdir (İlk Kadın Hükümdar)

Etiketler:

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.