Değerler Eğitimi

Engelleri Aşalım (Kompozisyon Örneği AFİŞLİ)

Engelleri Aşalım

Engelleri aşalım Dünyanın her yerinde, her bölgesinde engelliler var. Çin’de, Türkiye’de, Almanya’da… Ülkemizi ele alalım.
Bir defa engelli bireyleri anlamak için empati kurmak gerekir. Belki bu yol onlarla az da olsa iletişim kurmamızı sağlar.

Türkiye’de binlerce engelli var. Kör, sağır, dilsiz vs. Peki hangimiz anlayabiliyoruz onları? Hiçbirimiz değil mi? Çünkü hiçbirimiz onları anlayamıyor, kendimizi onların yerine koymuyor, onlar için hiçbir şey yapmıyoruz. Hiçbirimiz onlara sergilenen yanlış davranışlara engel olmaya çalışmıyoruz. Tam bu noktada kurmalıyız işte empatiyi bence, onları anlamak için. Onlar oturdukları bir yerde, geçtikleri her yerde aşağılanmaya, alaya alınmaya, küçümsenmeye maruz kalıyorlar. Onlar istedikleri her şeyi yaşayamıyorlar, işe giremiyorlar örneğin. Çünkü onların koşullarını sağlayacak iş imkanları yok, onlar rahatça her yerde oturamıyorlar  çünkü her defasında ikinci plana atılıyorlar, gülünç duruma düşüyorlar, onlar sevdikleriyle evlenemiyorlar; çünkü imkanlar el vermiyor. Evlenirse bir işe girip çalışamaz, geçimini sağlayamaz ve daha birçok neden…

Onlar körebe oynayamıyor, gerçek hayatı sadece pencereden izleyebilirler ama “biri” onu bile yapamıyor. Onlar  dışarıya çıkamazlar çünkü yol bilmezler, ses duymazlar, bir şey görmezler. Görme engelli biri için hayat renksiz, sağır biri için hayat sessiz, engelli biri için hayat hareketsizdir ama inanın “mutluluk onu yakalayanındır.”

Zihnimize yerleşen anlayış bizi duyarsız hale getiriyor. Ve bizde bu zihniyet oldukça engellilerin bu durumu devam edecektir. Kimse fark etmese de onların hayata bakabilecekleri, kırık dökük bir pencereleri var.
Ülkemizde engellilerin durumu ve onlara olan bakış açımız ortada. Fakat geç değil, değiştirebiliriz, bu pencereyi tamir edebilir hatta açtırabiliriz. Onlara birey olduklarını fark ettirebiliriz. Böylece ülkemizde ve dünyada engellilerin durumu daha iyi olabilir.  Haydi, yardım elini uzatalım, tüm engelleri aşalım…

Melek Sargül

 

engelleri aşalım

Afişi  4200 x 2800 Çözünürlükte İNDİR

Hamama Giren Terler Kompozisyon Örneği

Engelsiz Planlama (Engelliler Haftası Afişli)

Bakmakla Usta Olunsa, Kediler Kasap Olurdu-Kompozisyon Örneği

Lokma Çiğnemeden Yutulmaz Kompozisyon Örneği

Adalet ile Zulüm Bir Yerde Barınmaz (Kompozisyon Örneği)

Bal Demekle Ağız Tatlanmaz (Kompozisyon Örneği)

Etiketler:

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.