Değerler Eğitimi

Aile ve Toplum Hayatında Hoşgörü Değerler Eğitimi

Aile ve Toplum Hayatında Hoşgörü

Türk toplumu adet ve törelerinde Hoşgörü aile ve toplumun önemli bir yeri vardır. Aile ve toplum içinde hoşgörülü olmak gerekir.  Dinimizde bu noktada hoşgörüye önem verir. Peygamberimizin yaşamında hem ailesine hem de çevresindeki insanlara karşı hoşgörülü olduğu görülür.

  • Çocuklara sevgi ve şefkatle yaklaşılmalı.

Çocuklar bizim geleceğimiz, yarınlarımızdır. Çocuklar gerek ruhsal gerekse fiziksel yönden bizlere muhtaçtır. Bizler şefkat ve merhametimizi kullanarak çocuklara iyi davranmalı, onlara değer vermeli ve örnek olmalıyız.

  • Anne-Baba’ya karşı saygılı olmalıyız.

Bizlerin bugün buralarda olmamıza vesile olan kişilerdir anne ve babalarımız.Bir çocuğun büyümesine kadar geçirdiği tüm sıkıntılara ortak olan tüm fedakarlıklarda bulunan  anne-babalara saygıda kusur etmemeliyiz.

  • Yaşlılara karşı saygılı olmalıyız.

Doğumla başlayan insanın yaşam süresi,yaşlılıkla sona yaklaşır. Yaşlı insanlarda aynı çocuklar gibi çoğu zaman temel ihtiyaçlarına muhtaçtır.Bunun içindir ki onlara yardımcı olmalı ve her zaman iyi davranmalıyız.

  • İnsanlara eziyet etmemeliyiz.

Müslüman veya iyi bir insan güzel ahlaklı olur daima. Güzel ahlaka sahip insan sa her zaman başka insanlara değer verir.Gerek fiziksel gerek se dil vasıtası ile insanlara zarar verecek, incitecek davranışlardan uzak durur.

  • Komşularımızla iyi geçinmeliyiz.

İnsanlar toplumsal bir varlıktır. Ve beraber yaşarlar. İlk insanlardan günümüze sürekli iletişim halinde olan insanlar köyler, şehirler kurmuşlardır. Ve bunun neticesinde birlikte yaşadıkları komşuları olur. Gerçek hoşgörüye sahip olan insanlar komşularının haklarına  daima riayet eder, komşularını sıkıntı ya sokacak davranışlardan uzak dururlar.

  • Başka inanca veya farklı fikirlere sahip insanlara saygı duymalıyız.

“De ki gerçek Rabbinizdedir. Dileyen insan dilediğini inkar etsin… el Kehf, 18/29.

Herkesin bizim gibi düşünmesini bekleyemeyiz. Eğer yanlış olduğuna inandığınız durumlar varsa dışlamak yerine iletişime geçmek daha uygun olur.

  • Hayvanlara karşı merhametli olmalıyız.

İslam merhamet dinidir.  Bu merhamet sadece insanlara ait deil hayvanlara ve tüm canlılara karşı göstermeliyiz. Hayvanlara kötü davranan, eziyet eden insan da hoşgörü kavramı yoktur. Ve insanlara karşı da içinde şiddet barındırır.

  • Arkadaşlarımıza karşı anlayışlı olmalıyız.

İnsanların bazen sıkıntıları bazense tam aksine çok iyi olduğu anlar vardır. Bizler karşımızdakine karşı tutumlarında bunları dikkatte alarak davranmalıyız. Hele ki bu insanlar bizim arkadaşlarımızla hassasiyetimiz daha fazla olmalıdır.
.

  • Hastalara karşı anlayışlı olmalıyız.

Hastalık insanın hayatında insanı üzen durumlardan birisidir. Maalesef hastalanan insanlar daha alıngan daha karamsar olurlar. Bu durum onların kararlarını engeller. Ve başka insanlara karşı olan davranışları agresif olabilir. Ya da daha alıngan davranabilirler. Bizler bu insanlara karşı daha anlayışlı olmalıyız.

hoşgörü

AFİŞİ Yüksek çözünürlükte 10000×8000 İNDİR

Bizi Facebook’tan Takip Edin

Hoşgörülü Çocuk Yetiştirme Kuralları (Afişli)

HOŞGÖRÜLÜ OLMAK

HZ MUHAMMED ve HOŞGÖRÜü

Hoşgörüü İle İlgili Özlü Sözler

 

Etiketler:

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.