Değerler Eğitimi

Okumayı Sevdirmenin Yolları

  Okumayı sevdirmenin yolları:

   Okumayı sevdirmenin yolları kitap ve kitap sevgisini çocuklarınıza bebeklikten itibaren başlatmakla olur. Bebekler ne anlar kitaptan demeyin. Bebeklere uygun dişleme kitapları, su da yüzen kitaplar vb. birçok kitap materyali bulmak mümkün. Böylece kitaplar henüz okuyamasalar da hayatlarının bir parçası olur. Yaptığımız en büyük yanlışlardan birisi “hadi oğlum, hadi kızım kalk kitap oku” demektir.

Maddeler Halinde Bakalım

     1) Çocuğunuz bebeksi henüz kucağınıza alıp resimlerine bakın, siz ona okuyun o dinlesin. Biraz daha yetişkinse, okuma yazmayı öğrenmiş okuma saatleri yapın ve anne babalar olarak sizlerde onlarla kitap okuyun. Çocuğun sizi model alması önemli.
   2) Okumayı sevdirmenin yolları dediğimizde kitap seçimi çok önemli. Mümkünse çocuk okuyacağı kitabı sizin rehberliğinizde seçsin.  Okunacak kitap açık, anlaşılır ve görsellere desteklenmesi önemli. Böyle olursa çocuk okuyacağı kitabı benimser.
  3)  Çocuklarınız farklı yaş gruplarında farklı nesnelerle ilgilenirler. Çocuğunuzu takip edin. Hangi şeye ilgisi varsa (Hayvanlar, bitkiler vb.) o konuları içeren kitaplar alın. Böylece okurken severek okuyacaktır.
  4)  Çocuklarınızla sık sık geziler yapın. Yaptığınız gezilerle alakalı kitapları aldığınızda önceden bilgi sahibi olduğundan daha zevk alarak okuyacaktır. (Hayvanat bahçesi, park gibi geziler) Çocuklarınıza kitap okurken farklı karakterlerin sesine göre sesinizi değiştirin. Çocuğunuz eğlenecektir. Bu durum çocuğun bilinçaltına işleyerek her zaman kitaptan zevk almasını sağlayacaktır.
  5) Çocuğunuz yanınızda yüksek sesle hikayeler okusun. Hem diksiyonunun gelişmesine faydası olur hem de hikayede ki olayları günlük hayatıyla ilişklendirme olanağınız olur. Mesela çocuğunuz
hikayede bir bölümü okurken durdurun ve “sen olsan ne yapardın, sence bu davranış doğrumu, bak gördün mügeçen sen de aynı davranışı yapmıştın.” Gibi sorular sorun. Çocuk hem düşünür, sorgular hem de kolay kolay unutmaz.
   6) Çocuğunuza okuduğu bir masalın, hikayenin, fablın dramasını yaptırın. Değerler eğitimine yönelik kitaplardaki hikayeleri drama etmek çocuğun davranışlarında değişme olacaktır. Çocuğunuz
drama yaparken siz de katılın. (Örneğin çevresini kirleten bir çocuğun yaptığı şeyi yanlış olduğunu anlatan bir canlandırma yaptırabilirsiniz.)
  7)   Bir alışverişe çıktığınız zaman mutlaka kitapçılara uğrayın. Bir şeyler almanız şart değil.Çocuk kitapların günlük hayatımızın bir parçası olduğunu bilir. Kitapçılara gittiğinizde sizin gözleminiz altında çocuğu serbest bırakın. Kitapların dünyasında özgürce
gezsin.
   8) Özel günlerde arkadaşlarına kitaplar hediye etmesi için teşvik edin. Kitabın değeri onun zihninde ayrı bir yer yapar. Ayrıca çocuğunuz kitap alırken, en sevdiği arkadaşına ve ya bir dostuna da kitap almak isteyip istemediğini sorun. Çocuğunuzun paylaşma duygusuda gelişir.

Şu soruları daima kendinize sorun, okumayı nasıl sevebilirim, okumayı sevmek için ne yapmalı, okumayı sevmek, kitap okumayı sevmek, kitap okumayı sevmek için ne yapmalı gibi…

Bizler toplum olarak, anne-babalar olarak kitap okuma kültürümüz olmadığından, çocuklarımızın kitap okumaığından şikayet ederiz. Bir çocuk kitap okumuyorsa, kitapları sevmiyorsa bunun en temel sorumlusu çocuğun ilk öğretmenleri olan anne-babalardır.

Şöyle bir düşünün en son çocuğunuza ne zaman :

Hadi gel kitap okuyalım,
Hadi gel beraber okuduğumuz kitabı canlandıralım,
Okuduğun kitapta yeni öğrendiğin kavramları gel gidip yerlerinde görelim dediniz.
Ne zaman elinden tutup bir kitapçıya götürdünüz.
Ne zaman çocuğunuzun bir arkadaşı na da kitap alması için ona dönütte bulundunuz.
Ne zaman onu bebekken kucağınıza alıp da  ona kitap okudunuz. Veya hangimiz gece yatarken çocuğumuzun başında ona masallar okuduk.
Çoğu zaman futboldan, dizilerden bunları yapmak için fırsat bulamıyoruz.  Hep zamandan şikayet ediyoruz. Ama bu zamanın darlığı asla dizilerimizi  kaçırmamıza neden olmuyor.
Unutmayalım ki anne babanın verdiği eğitim bir binanın temelidir. Temel sağlam olmadığı zaman ileri de sıkıntılar çıkabiliyor. Okullarda çocuklara kitapları sevdiremememizin temelinde bunun yattığı aşikardır.
Kıymetli veliler çocuklarınıza hadi kitap oku,  hadi kitap oku diye baskı yapmayın kitap okumasını istiyorsanız bi zahmet elinize bir kitap alın sizde onunla beraber okuyun. Yapmadığınız şeyleri çocuğunuza istemek siz ce ne kadar doğru olur.
Okumayı sevdirme
Galip Hatip

Etiketler:

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.