Değerler Eğitimi

Tutumluluk ve Cimrilik (Kompozisyon Örneği )

Tutumluluk ve Cimrilik Kompozisyon Örneği

Tutumluluk ve Cimrilik kavramlarını açıklayacak olursak: Tutumluluk; ihtiyacından fazla kullanmak demektir. Yani bir başka ifadeyle israf etmemektir. Tutumlu insanlar aile bütçesini iyi okur ve ona göre harcamalarını yapar. Hem ailesine faydalı olan birey hem de toplumun gelişmesinde israfı önleyerek katkı sağlar.

Tutumlu olmak ile cimriliği birbirine karıştırmamak lazım. Cimrilik ihtiyaç halinde dahi elimizdeki kaynakları (para,mal,vb.) kullanmaktan kaçınmaktır. Tutumluluk ise gerçekten ihtiyaç varsa kaynaklar kullanılır ama ihtiyaç yoksa gereksiz masrafa sokmaz.

Mesela bir mağazaya girdiğinizde üzerinizde bir ceket evinizde onlarca ceket varken bir yenisini almak israftan başka bir şey değildir. Ama bir başka örnek verecek olursak. Mesela ayakkabımız çok eskidi su almaya başladı artık. Tamiri de mümkün olmuyor. Bu durumda para varken almıyorsak bunun adı cimriliktir.

Dünyadaki insanlar arasındaki ekonomik uçurumun yüksek olmasının temelinde israf ve cimrilik,açgözlülük vardır. Afrikada doğan bir çocuk açlıktan ölüyorsa İngiltere de ki bir fabrikatör günlük milyonlarca doları lükse harcıyorsa bura da asaletten bahsetmek nasrettin hoca fıkrası anlatmaya benzer. Komik ama ironik.

Hayatta her zaman tutumlu olun. Zamanınızda tutumlu olun, paranızda tutumlu olun malınızda tutumlu olun. İlla bir şeylerde tutumlu davramayacaksanız varın sevgi de olsun

 

 

Etiketler:

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.