Değerler Eğitimi

Yardımsever Çocuk Nasıl Yetiştirilir- Değerler Eğitimi

 

Yardımsever Çocuk Nasıl Yetiştirilir

Yardımsever Çocuk Nasıl Yetiştirilir;
  • Çocuklarınızın yardımsever, şefkatli, merhametli birer insan olmaları için bunları sadece sözler ile değil onlara
    örnek olarak davranışlarımızla göstermeliyiz.
  • Yardım severliğin ne kadar önemi olduğunu çocuklarınıza anlatın, onunla konuşun.
  • Çocuklarınıza ve çevrenize karşı yardımsever bir insan  olmaya itina  gösterin. Fakirlere, muhtaç olanlara maddi manevi yardım edin. Hatta onun yaşayarak öğrenmesi için; çocuğunuz ile birlikte kıyafetler, oyuncaklar alarak birlikte bunları ihtiyaç sahiplerine verin.
  • Çocuklarınızla beraber oynayın, onunla şakalaşın, ona merhamet gösterin. Yardımsever bir çocuk yetiştireceksek merhametli olmasını muhakkak sağlamalıyız. Anne-Babanın birbirini sevdiği, birbirine saygı sonrası gösterdiği, sıcak, içten bir aile ortamı oluşturmaya çalışın. Böyle bir ortamda büyüyen çocuklar başkalarının duygularına karşı daha duyarlı olabilmekte, empati kurabilmektedir.
  • Evde gerekli önlemleri alarak, ona da yapabileceği sorumluluklar verin. Sofra kaldırmak, minder getirmesini vb. Bu sorumlulukları size yardım ettiğini belirterek çocuğunuzdan teşekkür etmeyi esirgemeyin.
  • Çocuğunuz yardımsever davranışlar gösterdiğinde “sen yardımsever, çok iyi bir çocuksun”, “çok merhametlisin” gibi pekiştireçler kullanarak onu güdüleyiniz. Bu pekiştirmeler onun yardımsever biri olmasında çok etkili olacaktır.
  • Yaptığı olumlu veya olumsuz davranışlarının etkisi konusunda onunla iletişime geçin  . “sen bu durumda olsan ne hissederdin”, “birine yardım etmiş olman çok güzel neler hissettin” v.b. Çocuğunuzun her istediğini almayın. Bunda bir ölçütünüz olsun. Her istediği alınan çocuklar daha bencil ve doyumsuz olabilmekteler. Bu durum sadece kendini düşünen çocuklar olmalarına neden olabilir.

Zor Durumda Olanlara Yardım

Etiketler:

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.