Değerler Eğitimi

Sadakat ve Liyakat Kompozisyon Örneği

Sadakat ve Liyakat Kompozisyon Örneği

Sadakat ve Liyakat Kompozisyon Örneği

Liyakat ve Sadakat hayatın her döneminde önemsenmiş ve hayatın birçok alanında karşımızdaki insanlarda aranan temel özelliklerden biri olmuştur. Özellikle herhangi bir işte çalışacak kişi belirlenirken, yönetici belirlenirken, üretici belirlenirken… bu iki kriter çok önem arz etmiştir. Bu kadar önemli olan iki kavramın ne anlama geldiğini biliyor muyuz acaba. Toplum olarak herkes inanıyorum ki bu kelimelerle ilgili birkaç açıklayıcı ifade kullanır ama içini tam anlamıyla dolduramayabiliriz. Ancak bu özelliklerin hepimizde olması gerektiği için hepimizin bu kelimelerin ne anlama geldiğini tam anlamıyla öğrenmesi gerekir. Öğrenmekte yetmez uygulamalıyız da.
Liyakat: Bir kimsenin kendisine iş verilmeye uygunluk, yaraşırlık  durumudur. V ar olan herhangi bir işe en uygun kişinin seçilmesidir. İşin ehlinin seçilmesi…

Sadakat: Bağlılık demektir. Doğruluk ve dürüstlük üzerine kurulmuş samimi ve sağlam dostluk içten bağlılık ve gerçek dostluk, kalp doğruluğu, samimiyet ve ihlas anlamında bir İslam ahlakı terimidir.

Liyakat ve Sadakat özellikle toplumsal yozlaşmanın engellenmesi ve bizi biz yapan değerlerin korunabilmesi için hayatımızın her alanında özellikle yönetimde, sevk ve idarede hizmette ve üretimde işin başına getirilecek insanların sahip olması gereken temel özelliklerden birkaçıdır. Burada aklımıza gelen bir diğer soruda liyakat ve sadakat kime olmalıdır. Tabi ki cevap liyakat ve sadakat devlete ve devletin bize verdiği görevlere olmalıdır. Liyakat ve sadakat birbirini tamamlayan kavramlardır. Biri olmadığı zaman diğeri eksik kalır. Kısacası birbirinden tam anlamıyla ayırmak mümkün değildir. Örnek vermek gerekirse devletine ve görevine sadakati esas alan bir insan zaten liyakat sahibidir. Çünkü liyakatte göreve bağlılığı, işe saygıyı emreder.

Toplum olarak, eğitimciler olarak, aile olarak üzerimize düşen ahlaklı, karakterli, milletini seven, olumlu, atılgan kabiliyetli, dürüst, düşünceli, iradeli, rastladığı engelleri aşacak karakterli bir nesil yetiştirmek temel görevimiz olmalıdır. Ne kadar bilinçli bir nesil yetiştirirsek o kadar liyakatli ve sadakatli nesil yetiştiririz.
Saygılarımla…

Değerler Eğitimi

Sadakat Özlü Sözler, Ayetler ve Hadisler Değerler Eğitimi

 

Etiketler:

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.