Değerler Eğitimi

Nezaket İle İlgili Kompozisyon Örneği

Nezaket İle İlgili Kompozisyon Örneği

Nezaket İle İlgili Kompozisyon Örneği

İnsanlar yaşadıkları toplumda birbirleriyle diyalog içinde olmasından ötürü bazı nezaket kurallarına uymalıdır.Bu kurallara uyan kişiler nazik ve saygılı kişiler olarak tanınır ve o kişiler toplumda yaşamaktan asla zorlanmazlar; çünkü insan önce karşısındaki kişilere nezaketli olduğu sürece ahlaki davranışlarını da yerine getirmiş olacaktır. Bu kişiler toplumda her zaman örnek kişiler olarak tanınacaktır. Nezaket kuralları kişiye göre değil, herkese göre davranmayı gerektirir.bu şekilde davrandığımız sürece insanların güvenini kazanırız.Bu kurallara uymadığımızda çoğu zaman yasal bir ceza dayanağı yoktur; fakat toplumda nezaketsiz olan kişilere yasaların veremediği cevabı insanlar ayıplayarak vermektedir.Unutmayalım ki nezaket sahibi insan her an her yerde aranan insandır.
Dinimiz de zaten güzel ahlakı İslam binasının temeli olarak görmektedir. Günlük hayatımızda bir çok nezaket örneği vardır. Mesela birisini gördüğümüz zaman selam veririz. Ya da bir kusur ettiğimiz de kusura bakmayın deriz. Ya da yemek yediğimiz de çok şükür der ver yapanın eline sağlık deriz. Bunlar günlük hayatta sık sık yaptığımız nezaket kurallarındandır. Affedersin demek, özür dilemesini bilmek, bir şeyler yeyip içerken konuşmamak, güler yüzle davranmak hepsi merhamet örnekleridir.

İnsanlara karşı her zaman nezaketli olmalıyız. Dinimiz de kültürümüz de böyle kabul etmiştir. İnsanı insan yapan kardeş eden en önemli şeylerden biri de muhakkak ki nezakettir.

Etiketler:

Yorumlar
  1. Asrın dedi ki:

    Çok güzel tavsiye ederim ödevimde çok yardımcı oldu

  2. Anonim dedi ki:

    Tesekurler