Değerler Eğitimi

Kardeşlikle İlgili Kompozisyon Örneği

Kardeşlikle İlgili Kompozisyon Örneği

Kardeşlikle İlgili Kompozisyon Örneği;

         Ah o anlamını çoktan unuttuğumuz kardeşlik…“İncitmemek hüner değil, kardeşinden incinmemek maharettir.” zarafetinden,“Bana dokunmayan yılan bin yaşasın.” vurdumduymazlığına nasıl evrildiğimizi bir bilen var mıdır?
İçimizdeki hasedi nasıl böylesine körükleyebildik de kardeşlerimize verilenlerden dolayı bu kadar mutsuz, hakları ellerinden alınan kardeşlerimize karşı bu kadar kayıtsız olabildik? Sayıca fazlayken nasıl bu kadar yalnız kalabildik? Tek millet olan küfrün karşısında hadis-i şerifte de belirtildiği gibi tek vücut olarak birleşmemiz gerekirken biz boyun eğdik. Bir avuç toprağın bile zar zor sığdığı, her seferinde dünyaya daha fazla tutunmak isteyen açgözlü ellerimizle nice Yusuf kardeşlerimizi kuyuya ittik. Kimi zaman ittirildik. Kuyudayız, karanlıktayız, derin bir uykudayız. Buna rağmen kendimizi uyanık sanıp rüyalarımızla avunuyoruz.

Ya hayır söylemesi ya da susması gereken dillerimiz laf taşımaktan, kardeşinin etini yemekten bitap düşmüş. Çıkarımız yoksa kardeş diyemez olmuşuz insanlara. Oysa Allah ne buyuruyor:”Müminler ancak kardeştir.”  Ne kadar açık öyle değil mi? Eğer müminsek, eğer inanıyorsak kardeşiz. “Kardeş miyiz?” sorusunu sormamız gerekmiyor kendimize, öyle olduğu yazıyor Kuran-ı Kerim’de. Sorgulamamız gereken:”Acaba gerçekten mümin miyiz?” olmalı bu durumda.

Daha başka hesabını veremeyeceğimiz şeyler yapmadan önce hesaba çekelim kendimizi.
Kaç kere yaraladık birbirimizi?
Kaç kere hasetle baktık kardeşimizin başına iyi bir şey gelince?
Kaç kere Kabe’yi yıkmaktan daha fena olan o işi yaptık, içinde Allah olan bir gönlü kırdık?
Burda düşünmemiz gereken bize yapılan kötülükler, haksızlıklar olmamalı. Ellerimizden kimsenin tutmuyor oluşuna ahlanıp vahlanmak yerine kaç kardeşimizin elini bıraktığımızı hatırımıza getirmeliyiz. Sahi, kaç kere yaptık bunları? Sayısız belki de…

      Tövbe kapısı açık hep, önce Allah’tan sonra kuldan af dilemeye hala vakit var. Eğer ağrımıza gidiyorsa, eğer yapmak istemiyorsak bu sefer de şunları sormalıyız nefislerimize.
Biz gerçekten kardeş miyiz? Sonra hatırlamalıyız Allah kelamını tekrar ve tekrar ve tekrar:
“Müminler ancak kardeştirler.” Öyleyse biz gerçekten mümin miyiz?

Esra Büyükadalı

Etiketler:

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.