Değerler Eğitimi

İyilik ile İlgili Masal Örneği Değerler Eğitimi

İyilik ile İlgili Masal Örneği

İyilik ile İlgili Masal Örneği;

Köyün birinde yaşayan çok zengin ve evli olan bir adam vardı. Bu adamı hiç kimse  sevmez, ona kimse saygı bile duymazdı.  Adam kumarbazdı ve her gece evine içkili geliyordu. Herkese zulmederdi. En çok da komşusu olan bir aileyi çok sıkar, üzerdi. Komşusu çok fakirdi. Doğru dürüst bir kap yemek bile  bulmakta zorlanıyorlardı. Zengin adam o kadar zalimdi ki komşusu açlıktan ölse onlara yardım etmezdi. Kimseye bir bardak su vermezdi.

Bir gün yine fakir komşu aç kaldı. Yiyecek bir şey bulamadılar. Fakir komşu kendisinden çok eşi ve çocuklarının aç kalmasına üzülüyordu. Bir gün bu durumun farkına varan zengin komşu eline iyice kızarmış bir but alarak fakir komşusunun kapısında soluğu almış. Fakir adam kapısında zengin adamı elinde etle görünce çok sevindi. Bu gün de aç duyacağız diye içinden geçirdi. İki saniye sonra bütün hayalleri suya düştü. Zengin adam o getirdiği butu fakir ve aç olan komşusunun karşısında, ağzını şapırdata şapırdata yemeye başladı. Bu durum karşısında ağlamamak için kendini zor tuttu fakir adam.  Hayat her zaman zenginlere gülmez.

Fakir olan adam tüm bunları unutmak için koşa koşa şehrin dışına kimsenin bulunmadığı tenha bir yerde bir ağacın altında oturur. Kara kara düşünürken bir eline aldığı çubukla yerleri eşeliyordu. Yeri eşelerken, çubuk sert bir cisme değince adam hemen orayı kazmaya başladı. Allah’ın sevgili kuluymuş ki, bir küp altınmış bu sert cisim. Bir küp altını görünce çok sevinen fakir adam ne yaptığını bilmez bir şekilde çok sevindi. Altınları havalara atıyor, bağırıp çağırıyor sanki deliye dönmüştü.  Bir saat kadar süren bu durumdan kendini sıyırınca hemen altınları toplayıp şehrin yolunu tuttu. Önce çarşıdan ailesine yiyecek bir şeyler aldı. Sonra doğruca evinin yolunu tuttu. Ailece çok mutlu oldular. Bu arada o gece yine kumar oynamaya giden zengin adam tüm varını yoğunu kumarda kaybeder. Evine haciz gelir. Karısı ve çocukları onu terk eder. Bir lokma ekmeğe muhtaç olur.

Devamı….. (İyilik ile İlgili Masal Örneği)

Utana sıkıla açlığını gidermek için eskiden fakir olan komşusunun kapısına gider. Tabii ki bu durumu gören adam tüm malını kaybeden bu adama güzel bir şekilde muamele eder. Etme bulma dünyası der ve adamın tüm ihtiyaçlarını karşılar. Adam pişman olur eskiden fakir komşusuna yaptıklarına ama iş işten geçmiştir. Yine de fakir komşusuna yaptıkları için ondan özür diler ve bir daha herkese iyi davranacağına, herkese yardım edeceğine söz verir. Adamın değiştiğini anlayan fakir adam kumarbaz adamın tüm borçlarını öder ve hayatını yeniden kurmasına yardım eder. Eşi ve çocukları da değiştiğini görünce evlerine geri dönerler. İki komşu böylelikle mutlu bir şekilde hayat sürerler. En zor günlerinde bile birbirlerine destek olurlar. Böylelikle bir daha sıkıntı çekmezler.

Alma mazlumun ahını çıkar aheste aheste dememişler boşuna. Yaşanabilir bir dünya için daima birbirimize yardım etmeliyiz. Kimseyi küçük görmemeliyiz. Bir gün biz de o duruma

Selda Zengin

Etiketler:

Yorumlar
  1. Muhammed dedi ki:

    Her şey çok güzel