Değerler Eğitimi

Onur İle İlgili Kompozisyon Örneği

Onur İle İlgili Kompozisyon Örneği

Onur İle İlgili Kompozisyon Örneği

        Bir tarafta eşya gibi alınıp satılan köle durumunda insan. Diğer tarafta, insanın sırf insan olması sebebiyle değerli ve saygıya layık bir varlık olması. İslamiyet’ten önce birbirleriyle çakışmışlardır. Oysa insanlık ve insan onuru tarihin her döneminde birbirlerine girişik kavramlardır.

       İslam’ın insan onuruna verdiği değerin en güzel örneği şüphesiz ki kız çocuklarıdır. Çünkü kız çocuklarının sadece kız olmalarından dolayı diri diri toprağa gömülmeleri hadisesi de bu dönemde yaşanmış ve İslamiyet’ten sonra yasaklanmıştır. Bununla da kalınmayıp kadını layık olduğu mevkiye getirmiş “Cennet anaların ayakları altındadır.”  buyurarak, kadının değerini ve onurunu ifade etmiştir.

      Peygamberimiz bu konuya öyle önem vermiştir ki, vasiyet hükmü taşıyan veda hutbesinde bile şunları söylemiştir “Arap’ın Arap olmayana, Arap olmayanın da Arap üzerine üstünlüğü olmadığı gibi; kırmızı tenlinin siyah üzerine, siyahın da kırmızı tenli üzerinde bir üstünlüğü yoktur. Üstünlük ancak takvada, Allah’tan korkmaktadır. Allah yanında  en kıymetli olanınız O’ndan en çok korkanınızdır.” Bu şekilde insanların kendi seçmedikleri hiçbir özellikleriyle başka bir insanı küçümseyemeyeceği anlayışını çıkarmış ve insanların şahsiyetine onurlarını kıracak laflar edilmemesi aşılanmıştır.

     İslam saygın insan tipi istiyordu. Saygın insan tipi oluşturuyordu. Otoriter tipler, insanların zayıf yanlarından hareketle onları kendilerine esir ederlerdi. Ve bu esir edilenin değerini düşürürdü. Oysa İslam insan onuruna değer veriyordu. İslam hem kendine saygılı, hem bütün insanlara saygılı insan tipi inşa ediyordu.

    Şunu hiçbir zaman unutmamak lazım, Kur’an insan onurunu, insan onur ve haysiyetini ayağa kaldırmak için gelmiştir. Ayaklar altına atmaz. Onun için Kuran’ı insan onur ve haysiyetine yaraşır bir biçimde anlamak, açıklamak, öncelikle Kuran’ın ruhuna uygun açıklamak anlamını taşır.

Şevval MEHDER

Etiketler:

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.