Değerler Eğitimi

Hayvan Sevgisi

 

Hayvan Sevgisi

Hayvan Sevgisi çok önemlidir. Her gün çevremizde birçok sokak hayvanı görüyoruz ve   yanlarından geçip gidiyoruz.Bir nevi görmezden geliyoruz. Belki de o hayvanlar karşımıza çıkarak bu dünyada yalnız yaşamadığımızı, onlarla doğayı paylaştığımızı bizlere hatırlatıyorlar. Bizim barınabileceğimiz evlerimiz, canımız istediğinde karnımızı doyurabileceğimiz yiyeceklerimiz olmasına rağmen onların çok büyük kısmı bunlara sahip değil. Hatta bu hayvanların bir kısmının hayatı insanlar tarafından zor koşullara sokuluyor. Onların konuşamaması,kendilerini; anlayacağımız şekilde ifade etmemeleri,acı çekmedikleri anlamına gelmiyor. Onlar bizim üzerlerinde acımasızlıklarımızı test edeceğimiz denekler ya da bizi eğlendirecek kuklalar değiller. Birazcık empati  kurmamız bizim için de iyi olabilir. Çünkü onlar da canlı ve başka canları düşünmek insanı daha iyi hissettirir. Belki de bir toplumun, o toplumda yaşayan hayvanlara verdiği önem; o toplumun gelişkinlik düzeyi hakkında bilgi sahibi olmamızı sağlayan önemli bir göstergedir.

Yapılan araştırmalara göre hayvanları sevmeyen insanların çok büyük bir kısmının insanlarla ilişkilerinin de  çok sağlıklı olmadığı gözlemlenmiştir. Aynı zamanda doğanın geri kalanıyla insanların  kurmuş olduğu ilişkinin ruhsal terapi yerine geçtiği de bilinmektedir. İnsanın düşünebiliyor olması onu dünyanın en güçlü varlığı yapmıştır ancak bu gücü pek de olumlu kullandığımız söylenemez. Avlanma bir beslenme amacının dışına çıkmış,bir çok hayvanın neslini tüketecek hale gelmiştir.Sokakta bizimle yaşayan dostlarımız sa şiddet,keyfi zehirlenme ve önce evcil olmak sonra doğaya salınmak gibi bir çok sıkıntıyla karşı karşıya kalmaktadır.Hayvan hakları ya da bu konuda çalışan birçok kuruluş olmakla birlikte hep birlikte bir bilinçlenme olmadan bu sorun devam edecektir.
Peki ne yapabiliriz sorusunun birçok cevabı olmakla birlikte ilk elden şunları yapılabileceği düşüncesindeyiz;

1-Hayvanlar için barınaklar arttırılabilir.
2-Özellikle kış günleri için yiyecek, yaz günleri için ise içme suyu temin edebiliriz.
3-Hayvanları bir alım-satım malzemesi olarak görmek yerine  sokakta yaşayan onlarca hayvanın sahiplendirilmesine olanak sağlanmalıdır.
4-Eğitim müfredatlarında daha fazla doğa ve hayvanlarla ilgili konu yer alabilir.

Ve unutmayalım ki bu dünya yalnızca bizim değil ve bir gün yalnız kalmak istemiyorsak, dostlarımıza iyi davranalım.

Bizi Facebook’tan Takip Edin

Hayvan Sevin Onlara Merhamet Edin

HAYVANLAR ALEMİNDE MERHAMET ve ŞEFKAT

 

 

Etiketler:

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.