Değerler Eğitimi

Çocuklarınıza Kullanmamanız Gereken Sözler

Çocuklarınıza Kullanmamanız Gereken Sözler

Çocuklarınıza Kullanmamanız Gereken sözler

Çocuklarınıza Kullanmamanız Gereken sözler;

 Çocuklarınıza gereken özeni gösterin.  Anne ve baba olmak bence dünyanın en zor, zahmetli bir yandan da en eğlenceli işidir. Çocuklarımızı her açıdan düşünmek gerekir. Hem fizyolojik hem de ruhsal. Çocuklarınıza her açıdan bakmanız gerekir. Sağlıklı bir iletişim kurmak çocukların tüm ihtiyaçlarını rahat bir şekilde karşılamasında faydası olacaktır.
İletişimde yaşanan sıkıntılar anne ve babanın farkında olmadan çocuğun kişilik
özelliklerini etkilemede ve ileride çocukta çok ciddi sıkıntılara yol açmaktadır. İsyankar davranma, içe kapanıklık öfke, saldırganlık gibi…

Peki Çocuklarınıza Kullanmamanız Gereken İfadeler Nelerdir?

  • Şımarık,Sakar, tembel: Bir insana sürekli ne derseniz o yönde eğilim gösterir. Bu ifadeleri çocuğa kullanmakta bir süre sonra onun bu yönlerde eğilim göstermesine sebep olur. Ve kişilik bozukluğuna sebebiyet verir.
  • Baban eve gelsin yaptıklarını tek tek anlatacağım: Bu da genelde annelerin kullandığıyanlış bir iletişim yöntemidir. Çocuğu onun en sevdiği kişiler olan anne ve babası ile tehdit etmek çocuğun psikolojisini bozar. Çocuklarınıza bu şekilde davranmayın. Disiplin bu şekilde sağlanmaması gerekir.
  • Beni üzmeye devam edersen hasta olurum: Çocuklara söylediğimiz sözler onun zihninde yer eder. Gün gelir de anne ya da baba hasta olduğunda çocuk suçluluk psikolojisine girer. Acaba benim yüzümden mi oldu tüm bu hastalık diye.
  • Seni bırakıp giderim: Anksiyete (Anksiyete (kaygı) bozukluğu yaşayan kişiler panik seviyelerinin yükseldiği kriz durumlarında sanki çok kötü bir şey olacakmış duygusuna kapılarak içinde bulundukları durumu olduğundan daha kötü, tehlikeli görme eğilimindedirler.) bozukluğuna sebep olan bir durumdur. Ayrılık kaygısı yaşayan çocuk anne babaya bağımlı hale geliyor. Bu da çocuğun günlük hayatındaki bir çok davranışında işinde ailesinin yanında olmasını istemesine neden oluyor ( Yatakta beraber uyumak, okula gitmeyin ailenin yanında kalmak gibi bahaneler) Çocuklarınıza kullandığınız dil ile bu gibi fırsatları vermeyin.
  • Büyüklerine asla karşı çıkma: Geleneksel yaşamın bize dayattığı en sıkıntılı durumlardan birisidir. Burada karıştırdığımız nokta şudur. Saygı bağlamında evet  büyüklere saygıda kusur etmemek gerekir. Fakat çocuk haklarını da yeri geldiğinde savunabilmeli. Bu sağlanmadığı takdirde çocuğun kişilik özelliği yarım kalır. Kendine ait bir bakış açısı oluşmaz.
  • Çok meşgulüm, seninle ilgilenemem: Bu cümle aslında bize bile söylense çok kırıcıdır. Hele ki çocuk bu ifadeyi duyduğunda kendini gereksiz hissetmekte, aile de değeri olmadığını  düşünmektedir.

Bunların Dışında

  • Neden onun gibi değilsin: Çocuğunuzu ne kardeşi ne arkadaşı ne falanca ne filanca asla  ve asla kimseyle kıyaslamayın. Çocuğun özgüvenini zedelersiniz. Buda ileri ki yaşlarda çocukta derin izler bırakır.
  • Sen bunu yapamazsın: Bu cümlelerle büyüyen bir çocuk ileride hırsının kurbanı olur. Özgüvenini zedeleyici ifadelerden kaçının. Aksine sen başarabilirsin gibi bir dil kullanmak çocuğun kişilik gelişiminde önemlidir.
  • Sen çok iyi bir çocuksun: Her ne kadar iyi niyetle söylense de çocuğa aşırı bir sorumluluk yükler. Herkesin hata yapabileceğini önemli olan o hatadan ders alınması gerektiğini ifade etmek çocuğun kendini geliştirmesi, gereksiz suçluluk duygusuna kapılmasını önler.
Dur sana yardım edeyim: Çocuğun her şeyi doğru yapmasını beklemek bir hayaldir ancak. Çocuk hata yapa yapa doğruyu bulacaktır elbet. Gözetiminiz altında Bırakın çocuklarınız hata yapsın hemen yardım etmeyin.

Değerler eğitimi ile çocuklarınızı bilinçlendirin, çocuğa kullanılmaması gereken ifadeleri kullanmayın, çocuk eğitimi konusunda bilinçli olun

Etiketler:

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.