Değerler Eğitimi

Disiplin Nedir, Çocuk Eğitiminde Disiplin

Disiplin Nedir, Çocuk Eğitiminde Disiplin

Disiplin Nedir, Çocuk Eğitiminde Disiplin

Köken olarak Fransızca bir kelime olan discipline sözcüğü Türkçede disiplin olarak seslendirilir. Disiplin kelimesinin sözlük anlamına bakacak olursak; bir toplumun yasalarına ve düzenle ilgili yazılı ve yazısız kurallarına titizlik ve özenle uyulması durumu, sıkı düzen, düzence, zapturapt anlaına gelir. Bir başka ifade ile disiplin; kişilerin içerisinde yaşadıkları toplumun genel düşünce ve davranışlarına uymalarını sağlamak amacıyla alınan önlemlerin bütünü şeklinde tanımlanır.

Çocuk Eğitiminde Disiplin Nedir.

Yukarıda ifade ettiğimiz disiplin tanımı ile çocuk eğitiminde belirteceğimiz disiplin tanımı arasında fark vardır. Çocuk eğitiminde disiplin deyince sadece ceza vermek, katı önlemler almak aklımıza gelmemeli. Cezanın amacı onun davranışlarının sonucunu kabul etmesi, sorumluluk alması, öz denetimini yapması konusunda yardımcı olmaktır. Cezadan hareketle olumlu davranışlarla olumsuz davranışları fark edebilmeli; olumlu davranışlarını ön plana çıkarması amaçlanır. Etkili bir disiplin sisteminin ailede oluşturulmasında ailenin çocukla olan olumlu, kuvvetli iletişimi önemlidir.

“Cezanın amacı sadece koşulsuz itaat ettirmek değil, yaptığı yanlış davranışın sorumluluğunu üslendirmek, yaptığı hatanın farkına varmasını sağlamaktır.”

Disiplinin Etkili Olması İçin Ne Yapmalı

Kararlılık: Anne-Baba aynı şekilde kurallara uyulması gerektiği konusunda kararlı olmalıdır. Kuralın gerekçelerini çocuğa açıklamalı, istekler sakin bir tonda söylenmeli.

Kesinlik: Anne- Baba kurallar konusunda kesin tavır sergilemeli. Anne -Baba ortak hareket etmeli. Mümkünse başka aile bireyleri müdahil edilmemeli. (Dede, anneanne, babaanne, hala gibi…)

Süreklilik: Farklı zamanlarda farklı uygulama olmamalı sürekli olunmalı. Mesela markete gittiğinizde çocuğunuzun bir tane ürün alma hakkı var ya da hiç yok. Çocuk normal davranırken bu kurala uyulup da ağladığında sussun diye kuralı çiğnemek hem disiplini yok eder hem de  ileriki dönemde alışkanlık haline gelir kurallar yıkmak. Bursa sabırlı olmak çok önemli.

Sakinlik: Çocukla amaçsız, sonuca ulaşmayan tartışmadan kaçınılmalı. Sakin bir biçimde çocuğa durum ifade edilmeli.

Ödüllendirme: Çocukların olumlu davranışlarında ödüllendirmeye dikkat edilmeli. Verilecek ödül çocuğun ilgisini çekmeli hoşuna gitmeli. Sık ödül vermek ödülü anlamsızlaştırır, rutine dönderir. Her zaman maddi ödüller vermeyin. Manevi ödüller ve sevgi de gösterin.

En Büyük Değerimiz Çocuklarımızdır Değerler Eğitimi

 

Etiketler:

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.