Değerler Eğitimi

Sakla Samanı Gelir Zamanı Kompozisyon Örneği

Sakla Samanı Gelir Zamanı Kompozisyon Örneği

Sakla Samanı Gelir Zamanı Kompozisyon Örneği

Gereksiz görülen, işe yaramaz, değersiz kabul edilen en küçük şey günün birinde lâzım olabilir. Bu sebeple önemsiz gördüğümüz şeyleri atıp elden çıkarmamalı, onları saklamalıyız.

 

Günlük hayatımızda birçok eşyayı kullanırız. Kimisini işimiz bittiği için atar, kimisini bozuldu ya da kırıldı diye atar, kimisini ise belki bir gün lazım olur düşüncesi ile bir köşeye koyarız. Günümüz toplumu tüketici bir toplumdur. Sürekli yeni şeyler alma hevesindeyiz. Ve aldığımız şeyleri bir üs modeli çıkınca hemen elimizdekini atıp yenisine sarılırız.

Kullandığımız eşyaları atarken acaba hiç şunu düşündük mü, acaba bu şey bana ya da bir başkasına bir faydası olur mu? Çogu zaman bir iş yaparken bir malzeme lazım olduğunda belli bir ücret ödeyerek o malzemeyi alırız. Belki bizim gözümüze görünmeyen küçük meblağlar olsa da bu harcanan paralar birike birike çoğalır.  Fakat kullandığımız ve atacağımız eşyalardan belki bir gün lazım olur gerekçesi ile bir köşeye kaldırsak, en azında söküp ufak tefek malzemelerini ayırsak belki bir gün bir iş yaparken bir malzeme lazım olduğunda hemen gider oradan alır kullanırım. Hem cebimizden para çıkmaz, hem de çöpe gidecek kimseye fayda sağlamayacak olan bir malzemeyi tekrardan kullanmış oluruz. Bunu sadece kendi işiniz olarak ta düşünmeyin. Belki bir komşunuza, bir arkadaşınıza da yarayabilir.

Örneğin;

Mesela benim babam kullanılma ihtimali olacak malzemeleri biriktirir. Bir gün elektrikli süpürgemiz bozuldu ve yenisini almak zorunda kaldık. Fakat babam eski bozulan süpürgeyi evin bodrum katında bir köşeye kaldırdı. Belki bir gün lazım olur diye. İleri bir zaman da yeni aldığımız makine arıza yaptı. Biraz incelediğimizde motorunun yanmış olduğunu gördük. Tamir masrafı çok yüksekti. Babamın aklına hemen bir fikir geldi. Eski bozuk makineyi bodrumdan getirdi ve içini usta ile söktüler. Eski süpürgenin çalışan motoru ile yeni süpürge makinesinin yanmış motorunu değiştirdiler. Belki biz o gün o eski süpürgeyi atsaydık bugün ya tekrardan yeni bir süpürge makinesi almak zorunda kalacaktık ya da masraflı bir tamir ücreti ödeyecektik. Bu size verdiğim sadece bir örnekti. Bu ve buna benzer onlarca örneğe şahit oldum.

Atalarında dediği gibi sakla samanı gelir zamanı. Bir şeyi çöpe atarken iki kere düşünün. Hem israf olmasın hem de geri dönüşüme katkı verin.

Etiketler:

Yorumlar
  1. meral saf dedi ki:

    çok guzel cevaplar yazmıssınız tesekkurler

  2. Anonim dedi ki:

    👌👌👌👌👌👌

  3. Ayşe dedi ki:

    Çok iyi