" />
Edebiyat ve Sanat Arasındaki ilişkiye geçmeden önce bu kavramları kısaca tanımlayalım.
Edebiyat: Duygu, düşünce ve hayallerin söz ya da yazı ile etkileyici bir şekilde manzum (şiir) veya mensur (düz yazı) olarak ifade edildiği sanattır.
Edebiyatın malzemesi nedir diyecek olsak kuşkusuz dildir deriz. Dil kelimelerden, kelimeler de seslerden oluştuğundan dolayı edebiyat işitsel (fonetik) sanatlar içinde almak doğru olur.
Sanat: Bir duygu, tasarı, güzellik ve hayalin ifadesinde kullanılan teknikler ve yöntemlerin tamamı ya da bu anlatım neticesinde meydana gelen ve insanda estetik karşılık uyandıran üstün yaratıcılığa denir.
Sanat eserinin özelliklerini şöyle sıralayabiliriz:
Edebiyat adına oluşturulmuş eserler sanatın, bu eserlerin incelenmesi, tasnifi ise edebiyatın konusudur. Güzel sanatları incelediğinizde edebiyatın, güzel sanatlarda bir bölüm olduğunu göreceksiniz. Sanat orijinalliğini koruyan, estetik duyguları merkeze alan ürünlülerin topluluğudur. Sanatçı bireysel tercihlerini yansıtırlar.
Hangi sanat dalı olursa olsun (Resim, edebiyat, mimari, müzik, hat, heykel) ele aldıkları malzemeler noktasında farklılık gösterir. Ayrıca sanatçının bakış açısı üslubu, sanat eserlerini farklı boyutlara taşıyabilir.
Edebi eserleri diğer sanat dallarından ayıran özelliklere bakacak olursak duyularla değil, zihinsel bir çabayla algılanabilir olmasından gelir.
Edebiyat ve sanat ilişkisinden bahsederken şunu değinmek gelir. Günlük hayatta kullandığımız kelimeler bir edebi özellik taşımaz. Lakin bir şiirde bir edebi eserde kelimelere verilen manalar çeşitlilik kazanır.
Ayrıca söze estetik değer katarak, samimiyetin yer aldığı konuşmalar da edebi değer taşır.
Kültür Edebiyat ve Kütüphanecilik Kulübü Tüm Evraklar
Namık Kemal Kimdir, Namık Kemal’in Edebi Kişiliği
Cumhuriyet Döneminde Çıkan Edebiyat Dergileri
Çocuk Eğitimi Ve Eğitsel Oyunlar
Şiir Nedir, Şiir ile İlgili Özlü Sözler
Klasisizm (Kuralcılık), Klasisizmin Özellikleri