Değerler Eğitimi

Gafile Kelam, Nafile Kelam Kompozisyon Örneği

Gafile Kelam, Nafile Kelam Kompozisyon Örneği

Gafile Kelam, Nafile Kelam;

Gaflet uykusunda olan kişiye söz kar etmez. Böylelerine boş yere söz anlatmaya çalışılmaz.

Ne kadar kendi fikirlerimiz birikmiş bilgilerimiz olsa da çoğu konuda bizden daha bilgili insanlara rastlamak olağandır. Bu doğrultuda bir karar aşamasında karşımızdaki şey hakkında çevremizdekilerden yardım ve fikir almak sağlıklı olacaktır. Aynı şekilde bizden herhangi bir konuda yardım ve gerekli somut bir bilgi isteyen kişilere karşı bizimde pozitif tutumlar sergilememiz gerekir. Bu durum her iki taraf adına kazanç sağlayacaktır.

Fakat yardıma veya fikir alışverişi gibi gerekli şeylere başvurulması gereken durumları tek başına halletmeye çalışmak hem verimli sonuçlar veremeyebilir hem de cehaletten sayılabilmektedir. Kendi bildiğini okuyor olmak cehalet terimine tabii tutulmak için oldukça yeterli bir sebeptir. Çevremizde olup bitenleri sezememek ya da umursamamakta insanlar tarafından alabileceğimiz faydalı bilgileri değerlendiremeyeceğimiz ve tabiri caizse başımıza buyruk davranarak göz ardı edeneyiz. Bu durum kimi zaman bir cehalet sebebi sayılabilir.

  Atasözümüz “ Gafile kelam, nafile kelam.” özetle bilgilerini paylaşmayan yeri geldiğinde başkalarından yardım almayan yalnızca kendi fikirlerine değer veren ve kendi başına hareket eden insanlar bir nevi cehalete esir düşmüşlerdir. Bu insanlara ne söylerseniz söyleyin sizi anlamayacaklardır kendi başına hareket etmeye devam edeceklerdir anlamında kullanılır.

Saçın Ak mı Kara mı, Önüne Düşünce Görürsün Kompozisyon

Otu Çek Köküne Bak Kompozisyon Örneği

Zahmetsiz Rahmet Olmaz Kompozisyon Örneği

Çivi Çıkar Ama Yeri Kalır Kompozisyon Örneği

Niyet Hayır, Akibet Hayır Kompozisyon Örneği

Etiketler:

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.