Değerler Eğitimi

Şükür İle İlgili Hikaye Örneği Değerler Eğitimi

Şükür İle İlgili Hikaye Örneği Değerler Eğitimi

Şükür İle İlgili Hikaye Örneği 

Bir zamanlar bir ülkenin kralı varmış. Bu kral yeni yaptırdığı gemisiyle denizde yolculuğa çıkmıştı. Hava harikaydı, masmavi gökyüzünde bir yandan martılar uçuşuyor, diğer yandan serin rüzgar insanın yüzünü güzel güzel okşuyordu. Deniz yeni açılmış bir çarşaf gibi uzanıyor, sanki geminin sıkıntı yaşamadan gitmesi için elinden geleni yapıyordu. Gemide kralın yanından ayırmadığı sözüne her daim değer verdiği bilgelerden bilge danışman ve en değer verdiği adamları vardı.

Her şey bu kadar güzel olmasına rağmen kralın sevdiği hizmetçilerden bir tanesi sürekli batacağız, öleceğiz diye evham yapıyordu. En sonunda hizmetçisi gemiden indirmeyi düşündüler. Ne yazı kıyıdan o kadar uzaklaşmışlardı ki hizmetçiyi gemiden indiremiyorlar, hizmetçi bağırmaya devam ediyordu.

En sonunda bu duruma daha fazla dayanamayan danışmanı kralın yanına gerek şöyle dedi; “Kralım, ben bu hizmetçiyi nasıl sakinleştireceğimi bir türlü biliyorum. Ama söyleyeceklerimi harfiyle yapılması için adamlarınıza emir vermeniz gerekiyor.” Danışmanının onu yanıltmayacağını bildiğinden kral askerlerine dönüp, o ne istiyorsa ikilemeden yerine getirilmesini emretti. Danışman, hemen iki gücü kuvveti yerinde iki gemiciye, bağırıp çağıran, feryat eden hizmetkarı hemen denize atmalarını istedi. Önce şaşırsalar da, gemiciler adamın kollarından tututkları gibi denize fırlattılar . Sultan dahil, gemide bulunan herkes merakla olan biteni seyrediyordu.

Hizmetkar denize düşünce, önce ne yapacağını bilemedi, bayağı bir su yuttu, bağırdı çağırdı, yüzme bilmediğini söyleyerek gemidekilerden yardım istedi; fakat danışman kimsenin ona yardım etmemesini emretmişti. Denizdeki adam, daha sonra bin bir güçlükle geminin halatlarından birine tutunabildi. Artık daha ilk baştakine göre  daha sakindi ve sürekli yardım istiyordu. Bu durum birkaç dakika devam etti.

Devamı…..

Danışman adamın artık gemiye alınabileceğini söyleyince, hizmetkar gemiye çekildi. Adamcağız sırılsıklam halde halde güverteye çıkarıldıktan sonra, yere oturdu ve öksürmeye başladı. Denize düşmeden önceki telaşından, korkusundan artık hiçbir iz kalmamıştı. Danışman, krala dönüp yaptığını şöyle izah etti:

“Kralım, bu adam geminin içinde güvende olduğunu unutup milyonda bir ihtimalle geminin batacağından korkuyordu. Geminin kendisi için bir nimet olduğunu fark edebilmesi için, asıl korkacağı şeyin gemiden yoksun alması olduğunu anlaması gerekiyordu. Denize düşüp de bir başına çaresiz kalınca, geminin kendisi için ne kadar büyük bir nimet olduğunu fark etti. Görün bakın, bundan sonra hiç şikayet etmeyecek.”
Gerçekten de, bütün deniz yolculuğu sırasında kimse o hizmetkarın korkuyla bağırdığına, şikayet ettiğine şahit olmadı. Şükür etti hep.

Şükretmesini bilmek gerekir. Şikayet etmek güçsüzlüktür. Şükür erdemdir.

Değerler Eğitimi

Şükür Konulu Hikaye Örneği (Şükürsüz Baba)

Kitapsız Büyüyen Çocuk Susuz Ağaca Benzer

 

Etiketler:

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.