Değerler Eğitimi

Güzel Ahlakın Temellerini Neler Oluşturur

Güzel ahlak insanı insan yapan erdemlerdir. Gerek aile hayatında gerekse toplumsal hayatının düzene girmesinde güzel ahlakın payı çok büyüktür. Güzel bir ahlaka sahip bireyler hem ailesine faydalı olur hem de toplumsal refahın artmasında, toplum huzurunun tesisinde çok faydalı olurlar.

Şimdi isterseniz güzel ahlakın temellerini oluşturan ana kavramlara kısa kısa değinelim;

Sabır: Her türlü olumsuzluklara, hastalıklara, musibetlere katlanmak, içinde bulunduğu halden şikayetçi olmamaktır. Sabır kendi içerisinde bölümlere ayırmak mümkündür. İbadet etmede sabır, günaha karışmama karşısında sabır ve musibetler karşısında sabır.

Tefviz: Hakkımızda hayırlısını dilemektir. Dua esnasında Allahım bana şunları şunları ver gibi bir dil kullanmak yerine Allahım benim için hayırlısı ise ver demek gerekir.

Şükür: Sahip olduğumuz her şeyin kıymetini anlayıp elimizdeki her şeyin bizlere Allah tarafından verildiğini bilmektir. Şükür eden insanlar tüm nimetlerin  şükrü için de Allaha ibadet ederler.

Havf: Yaptığımız her şeyin aslında aleni oldu, gizli işlerden uzak durulması gerektiği ve yaratıcımız olan Allahtan korkmamız gerektiğidir.

Kanaat: Elindeki ile yetinmek kalbindeki sevgiyi dünya malından uzak eyleyip kalbini Allaha bağlamaktır.

Cömertklik: Sahip olduğmuz maldan eşyadan sevgiden başkalarının da faydasına sunmaktır.

İhlas: Nefsini bir kenara bırakıp yaptıkları amellerde Allahın rızasını almaktır. Dünyevi işlerden, makam ve mevkilerden medet ummamaktır.

Tevekkül: Koşulsuz ve şartsız canlı ve cansız tüm evrenin yaratıcısına inanmak

 

Etiketler:

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.