Değerler Eğitimi

Anne Babanın Çocuğa Karşı Dini Görevleri

Bir çocuk gözlerini dünyaya açtığında yapılması gereken ilk şey dua etmektir.  Allah’a şükürle edilen duada çocuğun ailesine, dinine, vatanına ve. Tüm insanlara karşı hayırlı olması içindir. Bu dua onun hem dünya da hem de ahiret hayatındaki saadeti içindir. Bu nedenledir ki anne ve babanın çocuğa karşı dini görevleri vardır.
İslamiyetten önceki Türklerde de Dede Korkut hikayelerinde de ad koyma merasimleri olmuştur. İslamiyet le beraber peygamberimizin sünneti olarak ta bir çocuk doğduğunda kulağına ezan okunur ve kamet getirilir.( Hz. Hasan doğduğunda efendimiz onun kulağına ezan okuyup kamet getirmiştir.)
Sünnet ettirilmesi bazı alimlerin vacip bazıları tarafından ise farz olarak kabul edilir. Sünnet Müslümanı , diğer inançtaki ya da inançsız insanlardan ayıran özelliktir. Ayrıca modern tıp da sünnet konusunda hassas olunması gerektiğini, sünnetin çocukları hastalıklardan koruyacağını vurgulamaktadırlar. Tabi burada esas olan imandır.
Çocuk doğduğu zaman akika adı verilen kurbanın kesilmesi hayırlıdır. Peygamberimizin de bu yönde tavsiyesi vardır. Durumu olan insanların kurban kesmesi diğer insanlara da fayda sağlayacaktır.
Başının tras edilmesi de peygamberimizin önerdiği davranışlardandır.
Çocuğa tatlı bir şeyi çiğneyip durağına sürmek, sünnet-i saniyedir..
Bunlar çocuğun doğumu ile olan görevlerdi. Bir anne,baba çocuğunu dini bir şekilde yetiştirmek istiyorsa öncelikle ona iyi birer örnek olmalılar. En güzel öğüt örnek olmaktır.
Çocuğuna dini eğitim vermeli. Vereceği bu eğitim korku üzerine değil aksine sevgi üzerine olmalı. Yani çocuk dini görevlerini cehennem korkusundan değil allaha ve efendimiz olan sevgisinden yapmalıdır.
Toplumumuzda maalesef en büyük sıkıntılardan birisi şudur. Erkek çocuk ahlaksız bir davranışta o erkektir ama kız çocuk yaptığında ahlaksız olarak etiketlendirilmesi çok yanlıştır. Dinimizce bir anne baba cinsiyet ayrımı yapmaksızın çocuklarına edepli olmalarını, bir başkasına kötü niyetle bakmamasını, ahlaksızlığın hiç bir şekilde izahının olmayacağını, anlatmakla yükümlüdür. Burada erkek çocuk içinde aynı kız çocuk içinde.
dini

 

 

İlk dini eğitimi aile vermesi gerekir. Çocuk varoluşunu sorguladığında aile ona rehber olmalı.

Bağnaz, körü körüne kulaktan dolma bilgiler yerine Kur’an ve güvenilir hadisler ışığında çocuklarına dini eğitim vermeli. Bunun içinde önce kendisi eğitim almalı.
Bir çocuğu iyi bir insan olarak yetiştirmekte kötü bir insan olarak yetiştirmekte bizlerin elinde. Çocuk eğitimi uzun vadeli sabır isteyen bir iştir. Sabredenler neticesini olumlu alacaklardır.

Etiketler:

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.