Değerler Eğitimi

Hoşgörülü Olmanın Temel Şartları Nelerdir?

Hoşgörülü Olmanın Temel Şartları

Hoşgörülü Olmanın Temel Şartları aslında basit bir takım davranışlardan geçer. Şimdi isterseniz onlara bakalım.

  • Nefis muhasebesi yapabilmeli.

İnsanlar genellikle hatalarını kabul etmek istemezler. Maalesef bunun neticesinde insanlar hatayı daima karşı tarafta aramaya başlar.  Bu hatanın çözülmesinde ve insanlara karşı tutumunda bilerek ya da bilmeyerek bir yaraya yol açar
  • Kusurları, hataları araştırmamalıyız.

İnsanlar yaratılışın getirdiği özden olsa gerek iyi-kötü, güzel-çirkin gibi her türlü işe meyil edebilirler. Bunun neticesinde suç işleme, hata yapma ihtimalleri daima yüksektir. Gere islam dinine göre gerekse toplumsal yaşamın daha huzurlu olması için başkalarının hatalarını, ayıplarını araştırmaktan kaçınmalıyız. Ayette de ifade edildiği gibi
“Birbirinizin (ayıp ve kusurlarını) araştırmayın” el Hucurat,49/12
  • Öfkemize hangi şartta olursa olsun hakim olacağız.

Öfkelenmek yaratılış itibari ile bize verilmiş bir duygu olsa da akıl ve mantığımızın süzgecinde öfkemizi kontrol edebilmemiz mümkündür. Olaylar, durumlar karşısında öfkesine hakim olan
insan ters, kötü sözler söylemez dolayısıyla kalp kırmamış olur. Bu da hoşgörünün temelinde olan bir olgudur. Hem ne demişti atalarımız. “Öfkeyle kalkan zararla oturur.”
  • İnsan her ne koşul olursa olsun affedebilmeli.

Allah’ın Kur’an da en çok ifade ettiği kavramlardan biriside merhamettir. Allah ne kadar merhametli olduğunu her zaman ifade eder. Bizler de ona inananlar olarak merhamet duygusuna sahip olmamız gerekir. Merhametli insanlar kendilerine yapılan her yanlışa her kusura rağmen affedici olurlar. Affetmek bir erdemdir. Hatırlayın Peygamberimiz amcası Hz. Hamza’yı öldüren Hz. Vahşi’yi bile affetme büyüklüğünü göstermiş ve bizler onun ümmeti olarak insanları her zaman affetmeliyiz. Böylece kin, nefret yerini hoşgörüye bırakır.
  • Lanet etmek beddua etmekten kaçınmalıyız.

İnsanı insan yapan en önemli değer yaratılanların en şereflisi sıfatına laik olabilmektir. Karşılaştığımız haksızlıklar, sıkıntılar her ne olursa olsun bizlere düşen lanet etmekten ve diğer kardeşine beddua etmekten uzak durmaktır. Hatırlayın Taif’te Peygamberimize yapılan eziyetleri.
Taşların oluk oluk kan aktığı anı. Ama rahmet peygamberin yanına gelen Cebrail isterse onların helak olacağını söylediği halde efendimiz o insanlara dahi beddua etmedi. İşte bu hoşgörünün ne derece engin olduğunun delilidir.
  • Görünen(Zahiri) Olaylara göre hükmetmeliyiz.

Ön yargılarımız bizleri hem olumlu hem de olumsuz olarak belli bir karar verme sürecine sokar. Ön yargılarının esiri olan tutsak fikirler sağlıklı kararlar alamazlar. Hoşgörülü insan ön yargılarını bir kenara bırakmalı ve görünen olaylara göre değerlendirme de bulunmalı. Gözümüzle görmediğimiz ispatı olmayan durumlarda “yapsa yapsa o yapmıştır”, “kesin onun başının altından çıktı” gibi önh yargılar insanları hoşgörüden uzaklaştıran kötü huylarımızdandır.
  • Kötü düşünceden (Su-i Zan) uzak durmalı.

Neticesinden pişman olacağımız şeyler hem inancımıza hem de kişiliğimize zarar verir. Bir başkası hakkında kötü düşünmek, zamanla bizim kalbimizde kine nefrete dönüşeceğinden ve ya yanılma ihtimalimizden dolayı hoşgörüden uzak bir davranıştır diyebiliriz. İnsanı insan yapan en önemli
değer; Hüs-i Zan (Güzel Duygular) beslemektir.
  • Kişileri rencide etmemek.

İnsanlar hayatlarında birtakım yanlışlarda yapar, hatalarda yapar. İnsanın onurunu zedeleyici rencide edici davranış ne insan ahlakına ne de vicdana uyan bir davranıştır. Konuşurken kelimelerimizi seçerken özenli olalım karşı tarafı incitici bir söz hoşgörüye vurulan bir darbedir.
  • Alay etmemek gerekir.

Alay aslında kibrin ifadesidir. Kendini diğerlerinden üstün gören insanlar karşısındakine de kusurlar arar ve bulduğun da ya da  bulduğunu zannettiğinde hemen karşı tarafla alay etmeye başlar. Alay insanlar arasındaki iletişimi yok edeceğinden, kalpleri kıracağından hoşgörüye zarar verir.
  • Sabırlı Olalım.

Sabretmen esasında tüm kötülükleri önleme de etkili bir ilaçtır. Sabreden insan karşısındakine karşı daha hoşgörülü olur.  Kusurlarından, yanlışlarından vazgeçeceği umudu ile bekler.

Hoşgörülü Olmanın Temel Şartları

hoşgörü

                         hoşgörü

AFİŞİ 3600 X 4400 Çözünürlükte İNDİR
Hoşgörülü Olmanın Temel Şartları

AFİŞİ 7400 X 10500 Çözünürlükte İNDİR

Bizi Facebook’tan Takip Edin

Hoşgörülü Çocuk Yetiştirme Kuralları (Afişli)

Aile ve Toplum Hayatında Hoşgörü Değerler Eğitimi

 

Etiketler:

Yorumlar
  1. Unknown dedi ki:

    Tebrik ediyorum faydalı bir site.