Değerler Eğitimi

Barış Manço Hakkında Bilgi, Değerler Eğitimi

2.027

Barış Manço

Barış Manço ;
Evrenselliği ve milliyetçiliği ile her kesimin gönlünde taht kurmayı bilen Barış Manço’yu  bu sayımızda konuk ettik. Ölümünün 18. yıl dönümünde dahi her kesimin şarkılarını dinlediği, çocuklarımızın hala okullarda onun şarkıları ile eğlendiği, ders kitaplarımızda onun unutturulmadığı bir sanat adamında bahsedeceğiz. Şimdiki nesil her ne kadar onu görmediyse de Arkadaşım Eşşek, Oku Bakalım, El Salla, Bugün Bayram gibi şarkıları dillerinde olduğunu bilmek  onun ne denli iyi bir sanatçı olduğunun kanıtıdır.

Barış Manço 2 Ocak 1943’ te doğdu. Sadece müzisyen özelliğe ile kalmayan çok yönlü bir sanat ve fikir  adamıydı. Söz yazarı, aranjör, sinema sanatçısı, eleştirmen, ressam, gezgin, kolleksiyoncu.
Rock müziğe milli ruh katarak Anadolu Rock müziğinin kurucularından olmuştur. O zamanın gençlerine milli manevi değerlerini öğretmede müziğini bir araç olarak kullanmıştır.
Adının Barış olmasının da ayrı bir hikayesi vardır. Doğum yılı İkinci Dünya Savaşı yıllarına denk geldiği için dünya savaşlar ve çalkantılı bir dönemden geçmekteydi. Babası işte o yüzden barışa hasret kalındığından olsa ki ismini Barış koymuştu. Zaten o da hep ismiyle yaşadı.

   Yüzlerce şarkıya imzasını atan Manço’nun eserlerinde hayatından izler bulmak mümkündür. Örneğin hepimizin hayatının bir dönemine damga vuran  Gülpembe şarkısını 1957 yılında Ramazan Bayramında hayata gözleni yuman babaannesi Nimet Manço için yazmıştır.
Bu yazıyı yazmak için araştırma     yaptığım zaman ve yazıyı yazdığım  zaman zarfında birbirinden güzel Barış Manço şarkısı bana eşlik etti. Şimdi daha iyi anlıyorum ki Orhan Veli’ye kelimeleri kifayetsiz bırakan duygu bana da aynı hissi verdi. Manço’yu anlatmaya o kadar çok söz var ki .

Değerler Eğitimi

Bilmeceler (İlkokul 1,2,3,4. Sınıflar İçin Bilmeceler)

Etiketler:

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.